Küsimusele, kas MISA arvates AS Inforingile reformierakondlasi promovate filmide eest tasutud ligi 80 protsenti lubatud rahast vastab ka nende tehtud töö kvaliteedile ja tingimustele, vastas MISA juhataja Tatjana Muravjova, et neil ei olnud muud võimalust, kui raha maksta.

"Tagasinõudeid ei saa teostada emotsiooni ajendil lihtsalt sellepärast, et meile ei meeldinud või meil tekkis eetiline konflikt. On täiesti selge, et taolised projektid ei ole mõeldud poliitikaks. Pidime lähtuma toona kehtinud reeglitest ja ainult selle põhjal sai tulla ka tänane otsus. Edaspidi on meil õiguslik alus raha tagasi nõuda, kui projektid ei ole poliitiliselt tasakaalustatud," ütles Muravjova Delfile.

MISA juht lisas, et sihtasutus korraldas projektikonkursi lõimumisteemaliste ja ühist inforuumi toetavate tele- ja raadiosaadete tootmiseks, kuid saadete teemade, kajastatavate isikute jmt osas ei kirjutanud MISA ette, mis teemadel ja keda intervjueerima peab, kuna sellist lähenemist ei saaks pidada eetiliseks.

"Inforing AS oleks pidanud lähtuma üldtuntud headest tavadest ning kasutama tasakaalustatult nii mittepoliitilisi inimesi kui ka erineva poliitilise taustaga inimesi. Ühegi erakonna poliitikuid ei oleks tohtinud olla teistest enam esindatud. Loodame, et ka Inforing õppis sellest kogemusest," lisas Muravjova.

Konkursijuhendis ei olnud poliitikute kasutamise juhendit

MISA juhataja sõnul oli probleemiks ka see, et algselt oli konkursijuhendis vaid üldsõnaline nõue vältida igakülgset huvide konflikti ning eraldi oli välja toodud ainult majanduslike huvide konflikti vältimise nõude.

"Eraldi ei olnud reguleeritud, kuidas ja kas võib kasutada poliitikuid. Meediaprojekte on tehtud aastaid ja seni pole probleeme tekkinud. Telesaated nagu „Batareja“, „Kolmnurk“, „Köögikodanikud“, „Täna õhtul otse-eetris“, „Põimitud hinged“ ja paljud teised on olnud igati tasakaalustatud. Kõiki probleeme ei saa töös ette näha, eriti kui konkurss pole mõeldud otseselt poliitikaalase teadlikkuse tõstmiseks, kus selline nõue oleks üks esimesi, mis kirja saaks," ütles Muravjova Delfile.

Asutuse juhi sõnul on MISA aga juhtumist väidetavalt õppinud ning otsustas muuta konkursijuhendit, sõnastades eraldi poliitikute kaasamisega seonduvad kohustused. Samas ei ole juhend aga veel õplikult valmis ja on eelnõu etapis ning lõplikult saab avalikuks siis, kui kultuuriministeerium on selle kinnitanud.

67 000 reformierakondlaste filmidele

Mullu novembris tuli päevavalgele, et integratsiooni pähe sai 77 000 eurot toetust ka kaheksast reformierakondlasest vändatud promofilmi.

Filmid tehti Tiina Lokist, Margus Timmost, Mati Raidmast, Jaanika Mölderist, Kristiina Ojulandist, Keit Pentus-Rosimannusest, Andrei Korobeinikust ja Jüri Jaansonist.

MISA andis aga hiljuti hinnangu AS Inforing projektile „Tuntud ja tundmatu Eestimaa“ ning võrreldes algsega vähendati toetussummat kokku rohkem kui 10 000 eurot.

Kui algselt oli projektile määratud toetus 77 289,15 eurot, siis sügisel vähendas MISA seda 2808 euro võrra ja nüüd omakorda veel 7448,12 euro ulatuses.

MISA hindamiskomisjon tuvastas, et AS Inforing ei täitnud endale võetud kohustust, mille alusel pidid toodetud telesaated eetrisse jõudma populaarseimal eetriajal ehk vahemikus kell 19-23. Samale puudusele juhtis tähelepanu ka riigikontroll.

Samuti oli AS Inforingi projektis probleeme eestikeelsete subtiitritega ning saadetes ei kajastatud ka kõiki taotlusega lubatud valdkondi nagu näiteks Eestile omaseid tooteid ja teenuseid või rahvapühade temaatikat.