Kaitsepolitsei büroo juht Andres Kahar ütles Delfile, et „Vene Maanõukogu kujutab endast ühte suurvene šovinist-äärmuslast Suhhoroslovit, kes ei esinda mitte kedagi peale iseenda."

Millega organisatsioon tegeleb? Kuidas sai Suhhoroslov Vene Maanõukogu etteotsa? Nendele küsimustele vastamiseks mingem esmalt aastasse 2008.

RusDelfi on Vene Maanõukogust (VMN) esimest korda kirjutanud aasta pärast kurikuulsat pronksiööd. Väidetavalt tegid just siis kunagise Loodearmee järeltulijad üleskutse moodustada Vene Maanõukogu.

Vene kogukonda koondava organisatsiooni eeskujuna nähti aastatel 1917-1919 eksisteerinud Eestimaa Kubermangu Ajutist Maanõukogu. Väärib tähelepanu, et 1918. aastal moodustas Maanõukogu Vanematekogu Eesti Päästekomitee, millele anti kogu riiklik võim Eestis.

Aga lähemale tänapäevale: järgmine märk Vene Maanõukogust pärineb 2010. aasta lõpust ning puudutab maanõukogu juhtide valimisi. Värvika detailina oli nende valimistelk kohal ka 2011. aasta 9. mail Filtri teel, pronkssõduri praeguse asupaiga lähedal.

VMNi esindaja väitel osales valimistel lõpuks 4000 inimest, kes valisid nõukokku seitse kandidaati, kelle hulgas oli ka organisatsiooni praegune juht Dmitri Suhhoroslov.

Järgmine kord pälvis Vene Maanõukogu tähelepanu 2012. aastal, kui nad toetasid Euroopa Parlamendile adresseeritud petitsiooni venekeelse gümnaasiumihariduse kaitseks Eestis. Abi loodeti saada ka kurikuulsalt eurosaadikult Tatjana Ždanokalt. 2013. aasta aprillis sai VMN vastuse Euroopa Komisjonilt, mille sõnul "on tähtis säilitada ELi liikmesriikides elavate rahvusvähemuste identiteeti".

„Sarnaselt  ülejäänud vene äärmuslastega üritab ka Suhhoroslov end uhke nimega organisatsiooni taha peites ja kõikvõimalikele petitsioonidele alla kirjutades näidata suurema, tähtsama ja tõsiseltvõetavana," ütles Kahar.

VMN peab enda eesmärgiks Vene kogukonna probleemidega tegelemist, laiali valgunud kogukonna ühendamist ja kogukonnatunde tekitamist. Viimane neid eesmärke teeniv VMNi ettevõtmine puudutab väidetavalt H&Mis toimunud intsidenti, kus vene keelt kõnelenud prouale teatati, et poes teenindatakse vaid eesti või inglise keeles.

VMN soovitas selle peale sääraseid asutusi boikoteerida, koostada must nimekiri ning suhelda klienditeenindajatega ainult vene keeles. Üleskutset põhjendas VMNi juht Dmitri Suhhoroslov sellega, et miks osta kauplustelt, mis suhtuvad klienti üleolevalt ja solvavalt ning lähtuvad suhtlemises etnilisest tunnusest?

Kaitsepolitsei hinnangul on Suhhoroslovi eesmärk tuntus. „Reaalsuses püüab ta konflikte otsida, et nende abil avalikkuse tähelepanu pälvida," ütles Kahar.