Senine põllumajandusminister Ivari Padar (SDE) peab oma asjad kokku pakkima, sest tema järeltulija nimeks saab maaeluminister ja see koht läheb reformierakondlasele.

Samuti tuleb lahkuda haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovskil (SDE), kelle koht läheb samuti Reformierakonnale.

Reformierakondlane Urve Tiidus peab aga vabastama kultuuriministri kabineti, sest see koht läheb sotsiaaldemokraatidele.

Mati Raidma (RE) peab lahkuma keskkonnaministeeriumist, sest uueks keskkonnaministriks saab IRLi liige.

Maris Lauri (RE) ei saa enam jätkata rahandusministrina, sest ka see koht läheb IRLile.

Andres Anvelt (SDE) peab loovutama justiitsministri ameti IRLi esindajale.

Reformierakondlane Urmas Kruuse peab aga tegema tühjaks tervise- ja tööministri kabineti, sest see koht läheb sotsiaaldemokraatidele.

Natuke paremad lood on Anne Sullingu (RE), Urve Palo (SDE) ja Helmen Kütiga (SDE). Sulling ja Palo on vastavalt väliskaubandus- ja ettevõtlusminister ning majandus- ja taristuminister. Uues valitsuses vahetavad Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond omavahel need ministrikohad ära, mistõttu Sullingul ja Palol on lootus uues valitsuses jätkata samas ministeeriumis, aga teiste ülesannetega. Kui veab, ei pea nad isegi kabinette vahetama.

Kütiga on sarnane lugu nagu Sullingu ja Paloga. Tema sotsiaalkaitseministri koht läheb küll IRLile, aga samas saab Küti erakond endale tervise- ja tööministri koha, mis asub samuti sotsiaalministeeriumis ehk Kütil oleks üle keskmine suur tõenäosus see endale saada.

Kes jäävad?

Ministrikohtade jaotus annab mitmele poliitikule ka lootust oma ministrikoht säilitada. Kõigepealt peaks vähemalt mõneks ajaks olema tagatud peaministri koht Taavi Rõivasele.

Reformierakonnale jääb välisministri koht, kus praegu töötab Keit Pentus-Rosimannus ja siseministri koht, kus töötab Hanno Pevkur.

Sotsiaaldemokraatidest on lootus tööd jätkata erakonna esimees Sven Mikseril, sest sotsidele jääb kaitseministri portfell.