Eelmise reede keskpäeval, kui Kaljurand teatas, et loobub päevapealt välisministri kohast, ei võtnud peaminister Taavi Rõivas seda kuigi tõsiselt ja ütles, et aega on. Samal õhtul nahutas president Toomas Hendrik Ilves avalikult Rõivast, öeldes, et näeb välisministri koha ümber häirivat ebaselgust. Tund hiljem oli Rõivas ümber mõelnud.

Kuid nädalavahetusel arutas väike seltskond reformierakondlasi veel üht plaani. Laualt käis läbi mõte pakkuda välisministri kohta sotsidele ja IRL-ile oleks leevendus Juhan Partsi saatmine Euroopa kontrollikotta. Vastutasuks tahtnuks Reformierakond sotsidelt ja IRL-ilt Kallase toetamist valimiskogus.

Kes sellise idee peale tuli, pole päris selge, kindel on aga, et mõte pandi kalevi alla. See oleks tähendanud kogu koalitsiooni lahtivõtmist, mida peaminister Rõivas pelgab. Seepärast tegigi ta ministrite vangerduse erakonnasiseselt, mis kõigile ka sobis.

Idee elu jäi nii lühikeseks, et sellega ei jõutud isegi sotside juhi Jevgeni Ossinovski ega IRL-i juhi Margus Tsahkna juurde minna. Mõlemad said võimalikust vangerdusplaanist teada hoopis Eesti Päevalehelt.

„Ah selline lugu,” imestas Tsahkna. „Ma olen algusest peale öelnud, et poliitiliste ametikohtadega kauplemine on presidenditeema puhul välistatud.” Ta polnud aga üllatunud, et sellised mõtted oravate peas keerlesid.