Kehtiva seaduse järgi on ametist vabastatud ministril õigus saada kuue kuu ametipalga ulatuses hüvitist. Sama suur hüvitis on kehtiva seadusega ette nähtud ministrile ka juhul, kui talle on avaldatud umbusaldust.

Uue valitsuse seaduse eelnõu kohaselt ei maksta hüvitist juhul, kui ministrile on avaldatud umbusaldust. Samas on ühe kuu ametipalga suurune hüvitis sätestatud ministri tagasiastumisel või ametist vabastamisel peaministri ettepanekul.

Rahandusminister Siim Kallase sõnul pole seni ministri omaalgatusliku tagasiastumise puhul hüvitist ette nähtud. Eelnõu järgi saaks aga omal soovil ametist lahkuv minister ühe kuupalga suuruse kompensatsiooni, ütles Kallas ajakirjanikele.

Keskkonnaminister Heiki Kranichi sõnul on tihti ministri tagasiastumine omal soovil seotud sellega, et erakond on ta tagasi kutsunud. “Sellisel juhul on see mitte konkreetse inimese otsus,” ütles Kranich.

Eelnõu järgi on valitsuse liikmel, kes on ametist vabastatud valitsuse tagasiastumise tõttu, õigus saada hüvitist nelja kuu ametipalga ulatuses. Praegu saavad ministrid kuue kuupalga suurust hüvitist.

Vabariigi presidendi ametihüve seaduse, Riigikogu ja vabariigi presidendi poolt nimetatavate riigiametnike ametipalkade seaduse ja tulumaksuseaduse muudatused sidusid aasta algul ministrite, peaministri ja presidendi palga Eesti keskmise palgaga.

Ministrite palgaks on seadusemuudatuste järgi 5,5 keskmist Eesti palka. Peaminister saab kuuekordset Eesti keskmist palka.