„Konkurentsiameti ja prokuratuuri eestvedamisel on algatatud väidetavalt seni kõige suurem kartellikuriteo uurimine ja esitatud kahtlustus 8 eraisikule ja 9 firmale,“ ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Tiit Kuusmik. „Kahtlustuse kohaselt sai Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) metsaveofirmade vahel sõlmitud kokkulepetega kahju 41 miljonit krooni.“

2008. aasta suvel korraldas RMK suure metsaveohanke, et leida terves riigimetsas raiutavale puidule vedajad viieks aastaks. Hankemahuks kujunes 1,74 miljardit krooni.

„Väidetavalt tegid suured puidufirmad põhjendamatult odavaid pakkumisi paljudele lepingutele, et hiljem pakkumuse tagasivõtmise eest konkurentidelt raha küsida,“ ütles Kuusmik.

RMK juhtkond sõlmis kokku 38 lepingut, kuid esitas ka kuriteoavalduse konkurentsiametile. Poolteist aastat kestnud uurimise järel said kuriteokahtlustuse RMK metsamajanduse peaspetsialist Rainer Laigu ja üheksa metsafirmat.

Keskfraktsioon tahab Tamkivilt teada, kuidas on võimalik, et nimetatud riigihanke koostamise ajal Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogu esimees olnud Ülle Rajasalu polnud teadlik nii mahuka riigihanke ebaadekvaatsest ja küsitavusi tekitavast koostamisest ning korraldamisest.

Veel peab minister ütlema, kas ja millal teavitas RMK juhataja RMK nõukogu esimeest oma avaldusest võimalikust nn kartellikuriteost konkurentsiametile ning milline on Ülle Rajasalu vastutus avastatud riigihanke juhtumi valguses.