„Mulle tundub, et väga tihti see debatt liigub samasooliste kooselule, aga 90 või 95 protsenti inimesi, keda see puudutab, on erisoolised, kes elavad koos,“ ütles minister intervjuus Kuku raadiole. „Seda debatti tuleks pidada laiemalt. See puudutab täiesti tavalisi inimesi, täiesti tavalises kooselus.“

Ta küsis näiteks, et kui mees elab naisega koos 10-20 aastat ja ühel hetkel need suhted enam ei laabu, aga suhtes oleku ajal on soetatud ühist vara, siis kuidas selliseid küsimusi lahendatakse. „Need kõik on vägagi reaalsed ja praktilised küsimused,“ sõnas minister Michal.

Minister ütles, et ta pidas vajalikuks küsida erakondade arvamust ja erakonnad peaks oktoobriks andma oma kaalutletud positsiooni, kas Eestil on vaja kehtivat õigusruumi muuta või piisab näidislepingute paketist, mis puudutab registreerimata kooselu varalisi küsimusi.

Varaliste suhete reguleerimine tundeid ei ähmasta

„Ma ka usun, et sallivust ei saagi kuidagi vägisi peale suruda, taotlen oma kirjaga, et erakonnad mõtleksid ja pakuksid oma positsioone,“ rääkis Michal ja lisas: „Ma pean kooselamise põhjuseks tundeid, mitte varalisi küsimusi, aga väga tihti juhtub, et tekib mingi põhjus, miks minnakse lahku. Arukad inimesed reguleerivad selle ära. Ma ei tea, kuidas see võiks ähmastada tundeid.“

Michali sõnul pöördus justiitsministeeriumi poole enne suvepuhkust õiguskantsler, kes juhtis tähelepanu, et vabaabielus elavate paaride varalised suhted on Eestis seni reguleerimata.

Skaalal on neli lahendust

Michal saatis nüüd neljale suuremale erakonnale kirja, milles pakkus välja konkreetsed lahendused vabaabielude reguleerimiseks.

Kokku pakkus minister välja neli võimalikku lahendust, millest esimene neist on jätta kõik nii, nagu seni on olnud ja viimane ettepanek on võimaldada abielluda ka samasoolistel paaridel.

Samasooliste kooselu seadustamise jaoks ei ole vaja eraldi seadust, vaid piisab perekonnaseaduse täiendamisest ning mõningate teiste seaduste muutmisest.