Partsi viimased vangerdused olid oma eesmärgi poolest enam kui läbinähtavad - ta kutsus tagasi Erich Teigamäe ja nõukogu esimehe Mart Einasto, sest Delfi andmetel olid just nemad vastu Lembit Loo nimetamisele EASi juhatusse. Ka Lembit Loo on seotud Res Publicaga - ta oli vahepeal ametis Res Publica liikmetele kuuluvad hulgimüügifirmas, meille maksuvõlg on tänaseks natuke alla miljoni euro.

Kes siis on hetkel EASi nõukogu liikmed?
Andrei Korobeinik - Reformierakond, riigikogu liige;

Tea Varrak - Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse direktor;

Kalev Lillo - Reformierakond, riigikogu liige;

Ahti Kuningas - Juhan Partsi alluv, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler;

Kairi Teniste - Res Publica looja Ken-Marti Vaheri abikaasa, Tallinna Ettevõtlusameti juhataja;

Enn Veskimägi - Standard juhatuse esimees;

Anti Tammeoks - Res Publicaga seotud ettevõtja; MTÜ Eesti Pakendiringluse tootmis- ja logistikajuht;

Kristina Tauts - Res Publica kunagise Tallinna volikogu fraktsiooni juhi Toomas Tautsi abikaasa;

Ivi Eenmaa - ekspoliitik;

Arvi Altmäe - Res Publica kunagine liige, haridusjuht;

Cinzia Siig - IRLi liige, Aurinko OÜ tegevjuht.

Delfi saatis EASi vangerduste koha küsimused Juhan Partsile ja IRLi avalike suhete juht Gerrit Mäesalule. Vastajaks oli Mäesalu.

Kui Res Publica sai esimest korda valitsusse, siis lubati, et riigile kuuluvate ettevõtete nõukogud tuleks muuta apoliitiliseks. Miks tänaseks on sellest põhimõttest taganetud?

IRL on otsustanud mitte nimetada riigi äriühingute nõukogudesse oma liikmeid, kes on valitud riigikogusse. Seda põhimõtet järgis IRL nii eelmise valitsuse valitsemisajal ja järgib ka pragu.

Miks Juhan Parts on muutnud viimaste nädalatega EASi nõukogu koosseisu?

Minister andis selle kohta eelmisel nädalal ise selgitusi. Tegemist on otsustega, mida minister langetab majandus- ja kommunikatsiooni ministeeriumi valitsemisala juhina ning mida ei otsusta erakonna juhtorganid.

Kas Juhan Parts on IRLiga seotud inimestega nõukogu vallutanud?

Seaduse järgi on EAS-i nõukogu liikmete nimetamine majandusministri ülesanne ja vastutus. Rääkida selles kontekstis nõukogu vallutamisest oleks veider, minister peabki ministeeriumi valitsemisalas olevaid sihtasutusi ja äriühinguid nende asutaja ning üldkoosoleku rollis juhtima.

Miks on Cinzia Siig eelmisest nõukogu esimehest parem?

Cinzia Siig omab head kogemust turismäris ja ettevõtluses. Eesti kui reisisihi tuntuse tõstmine on ka EAS-i üks tegevussundi. Mart Einasto on riigikogu poolt nimetatud Arengufondi nõukogu liikmeks ning seega jätkuvalt seotud riigi poolt algatatud ettevõtluse arendamise projektidega.