Lisataotluste kohta teeb lõplikud otsused valitsuskabinet, ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Enne järgmise aasta riigieelarve ministritevahelisi läbirääkimisi oli rahandusministeeriumile esitatud lisataotlusi 172,5 miljoni euro ulatuses.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik rääkis teisipäeval BNS-ile, et sotsiaalministeeriumi lisataotluse summa on üle 50 miljoni euro, mis moodustab 1,9 protsenti ministeeriumi kogukuludest. "Haldusala hädavajalikuks personalikulude tõusuks taotleb ministeerium 3,2 miljonit eurot," lausus ta.

Sotsiaalministeeriumile kehtestatud tuleva aasta eelarve piirsumma suurus on 2,95 miljardit eurot.

Põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Merike Koov ütles BNS-ile, et põllumajandusministeeriumi 2013. aasta eelarve lisataotlus on kokku 72,7 miljonit eurot, sealhulgas taotleb ministeerium personalikuludeks 3,98 miljonit eurot.

"Peame oluliseks taastada aastatel 2009 ja 2010 suures mahus vähendatud personalikulude eelarvet, et säilitada olemasolevat ja professionaalset ametnikkonda ning tagada ligilähedane konkureeriv palgatase erasektoriga," selgitas ta.

Eraldisteks, mis on sisuliselt eraldised põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile, taotleb põllumajandusministeerium Koovi sõnul 50,5 miljonit eurot, millest 29,4 miljonit eurot moodustab otsetoetustele lisaks ehk niinimetatud top-up'iks vajaminev summa. "Mittemaksmise korral tekiks 2013. aastal väga suur ja järsk langus põllumajandustoetuste maksmisel, seda siis eelkõige võrreldes eelneva ja 2013. aastale järgneva eelarveaastaga," lausus ta.

Põllumajandusministeeriumile kehtestatud tuleva aasta eelarve piirsumma on 338,7 miljonit eurot.

Justiitsministeeriumi esitatud lisataotluse suuruseks on ligi 11 miljonit eurot, ütles ministeeriumi pressiesindaja BNS-ile. Varem avaldatud info põhjal ulatus justiitsministeeriumi lisataotlus enne läbirääkimisi 42,6 miljoni euroni, ministeeriumile kehtestatud eelarve piirsumma on 111,7 miljonit eurot.

Varasema info põhjal tegid lisataotluse eelarve mahtu suurendada kõik ministeeriumid peale kaitseministeeriumi, kelle eelarve maht sõltub kaitsekulutuste tasemest.

Valitsuskabinet arutab teisipäeval esmakordselt tuleva aasta eelarvet. Rahandusministeerium pidi esitama valitsuskabineti nõupidamisele kokkuvõtte eelarveläbirääkimistest koos oma ettepanekutega.

Rahandusministeerium ootab oma eelmisel reedel avaldatud suvises majandusprognoosis järgmise aasta riigieelarve tuludeks ligi 6,3 miljardit eurot ja kuludeks ligi 6,5 miljardit eurot.