Teatri NO99 juht Tiit Ojasoo sõnul oli talle helistanud kultuuriministeeriumi kantsler ja küsinud näha lavastuse eelarvet. Põhjus? Reformierakond oli välja arvutanud, et nende arvates maksab teatri reklaamikampaania neli miljonit ja nii suure summa ulatuses reklaami tehes oleks tulnud korraldada riigihange.

“Ma küsiks seepeale, milliste lavastuste eelarvet veel on valitsuskabinetis arutatud,” küsis Ojasoo laupäevases Arteris.

“Ministeerium tunneb ikka huvi selle vastu, kuidas haldusala asutused riigi toetust kasutavad. Oleme küsinud infot muuseumiekspositsioonide eelarvete kohta, hoiame silma peal ehituseelarvetel jne,” vastas kulturiministeerium Delfi pärimisele, kui tavapärane on ministeeriumi huvi üksikute lavastuste eelarve kohta.

Nuku- ja Noorsooteatri direktor Meelis Pai ütles, et nende teatri üksikute lavastuste eelarvete kohta pole kultuuriministeerium järelpärimisi teinud.

“Võib-olla kui riik kompenseeriks sajaprotsendiliselt lavastuskulusid, aga riik annab ju ainult töötajate palgad ja seda ka ainult osaliselt. Kõik muud kulud teenib ju teater ise. Etenduse tulust makstakse ülejäänud palgad, majanduskulud ja tulevaste lavastuste kulud,” selgitas Pai, kes peab NO99 poliitteatrit lavastuseks, millest kõik räägivad, aga keegi ei tea, mis sellest tuleb. “Ja ükskõik, mis seal juhtub, keegi ei saa öelda, et see oli halb. Selles mõttes geniaalne asi.”

Ministeeriumi huvist lavastuse “Ühtne Eesti“  eelarve vastu on hämmingus ka teatritegelane ja endine kultuuriminister Jaak Allik. “Minu mälu järgi ei ole seda kunagi tehtud. Vaadatakse teatri aastabilanssi  ja siis vaadatakse ka eelarveid, aga see ei ole küll kunagi kultuuriministeeriumi vahelesegamise asi olnud. Aga lõpuks võib ministeerium teha, mida tahab,” rääkis Allik.