"Tiškovi viisa oli kehtiv, kuid riigil on alus viisa kehtetuks tunnistada ka hiljem, kui on ilmnenud seda välistavad asjaolud," selgitas Delfile siseministeeriumi pressiesindaja Mihkel Loide.

Loide sõnul ei ole sissesõidukeelu otsuste sisu avalik, kuid Tiškovil on võimalus soovi korral teda puudutava otsusega tutvuda.

"Sissesõidukeelu põhjuseid kaalutakse alati hoolikalt, iga otsus on dokumenteeritud ja selle aluseks olevad asjaolud on taasesitatavad, isegi kui neid isikule ei avaldata," sõnas Loide.

Vene akadeemikut Valeri Tiškovi ei lastud üleeile Tallinna lennujaamas riiki sisse, vaid saadeti tagasi Venemaale. Kättemaksuks kutsub Tiškov oma kolleege peatama Eesti kolleegidega koostöö soome-ugri rahvaste uurimisel.

"Kui Eesti võimude poolt ei tule vabandusi ja selgitusi, milles on asi, miks ma ei saa Eestisse siseneda, kutsun oma kolleege üles peatama kontaktid eesti õpetlastega," lausus Tiškov venekeelsele Delfile.

Tiškov pidi eile esinema meediaklubis Impressum. Üritus ära ei jäänud, vaid toimus telesilla vahendusel. Varem on Eestisse sisenemine keelatud kahel Impressumis esineda soovinud inimesel: sõjandusekspert Igor Korotšenkol ja politoloog Vladimir Žarihhinil. Kaitsepolitsei on korduvalt nimetanud Impressumit Venemaa mõjutustegevuse vahendiks.

Tiškov on etnoloog, ajaloolane ja sotsiaalantropoloog. Venemaa teaduste akadeemia ajaloo-filoloogia osakonna ajaloo sektsiooni juhina küsis Tiškov 2009. aastal akadeemilistelt instituutidelt infot organisatsioonide ja isikute kohta, mis tegelevad Venemaa huve kahjustava ajaloovõltsimisega.

Nimelt oli Venemaa viie aasta eest algatanud kampaania "ajaloo võltsimise" vastu võitlemiseks, et kaitsta omaenda stalinistlikku versiooni Teise maailmasõja ajaloost. "Ajaloo võltsimise" vastu loodud komisjoni loomine inspireeris "Tujurikkujat" sama aasta lõpus looma skandaalset küüditamise sketši.