Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Tõnu Tender ei salga, et vene keele õppe tasemega on Eesti koolides küsitavusi ja paljuski võib vene keele tundides olla tegemist nii aja kui raha raiskamisega.

„Tahame sügisel uuringu teha ja vaadata tulemuste pealt, mida vene keele õpetamisel teha ja muuta saame,“ ütles ta.

Praegu saab õpilaste vene keele oskust hinnata riigieksamite tulemuste põhjal, kuid ministeeriumil on põhjust arvata, et need, kes on teinud vene keele riigieksami, on pärit peredest, kus vene keel on kodune keel. Seetõttu on ka eksamitulemused head.

Tender rääkis, et võõrkeele õppimine sõltub vanusest, motivatsioonist, aga ka keele tüpoloogiast ja inimese emakeelest. Ta tõi näite, et eestlasel on venelasest hõlpsam õppida soome keelt, mis on meie suguluskeel.

„Erinev keel on nagu erinev mägi – mõni mägi on järsu tõusuga ja mõni on laugjama tõusuga,“ ilmestas Tender oma juttu. Tema sõnul on vene keeles õppe alguses raskem ja keerulisem jõuda kesktasemele kui näiteks inglise keeles just keele tüpoloogia ja erineva tähestiku tõttu.

Keeleõppes kehtib kokanduse reegel

Põhikooli lõpetaja peaks Tenderi sõnul oskama vähemalt kaht võõrkeelt. Palju sõltub tema sõnul sellest, millist võõrkeelt esimesena õppima hakatakse.

Tenderi sõnul peaks esimese võõrkeele õppimine andma kogemuse teiste võõrkeelte õppimiseks, aga inglise keele õppimine toimub teistsugustel alustel.

Tema sõnul on kaks lähenemist. Ühel juhul matemaatiline lähenemine, mis ütleb, et summa ei sõltu liidetavate järjekorrast, aga see reegel ei kehti kokanduses. „Kokanduses sõltub tulemus just toiduainete lisamise järjekorrast,“ kõneles ta. „Ei saa panna pannile enna juurviljad ja siis alles liha. Ja keeleõppes kehtib pigem kokanduse reegel.“

Kehtiv õppekava ei sunni võõrkeeleks valima vene keelt ja võimaldab valida nelja keele vahel nii esimese kui teise võõrkeele õpetamise puhul.

Sageli on aga koolid olnud sunnitud õpetama just vene keelt, kuna õpetajat on kergem leida või on vene keel kujunenud koolis traditsiooniliselt õpetatavaks võõrkeeleks, tõdes Tender.