Läänemaalt on keskkonnamõju strateegilise hindamise aruanne tunnistanud sobivaks Liivanina Peraküla kandis ja Ristinina Nõvalt mõni kilomeeter idas Harjumaal. Nõva kandi eelised on head maanteed ja selge rannajoon. Päike ei sega laskmist ja samasse kanti on ka merevägi kavandanud oma harjutusala, kirjutab Lääne Elu.

Ristininale saaks kõige vabamalt paigutada laskesektorit, kuid halb on, et kilomeetri raadiusse jääb elamuid. Ristna sadam on laskekohast 800 m.

Liivanina jääb kilomeetri kaugusele Peraküla rannast ja paari kilomeetri kaugusele Rannakülast. Laskmise ajaks tuleks sulgeda liiklus Osmussaare ja mandri vahel. Paldiski–Södertälje ja Tallinna–Stockholmi laevu laskmine ei sega. Liivaninast läheb üle Tallinna–Kopenhaageni lennuliin.

Eesti suurtükiväel on vaja väljaõppeks harjutusala, kust saaks tulistada otsesihtimisega 155 mm välihaubitsast FH–70. 105 mm haubitsale sobis Sirgala karjäär, kuid võimsam, 155 mm haubits vajab 14 km pikkust ohuala. Eestist leiab sellise ohuala vaid mere ääres.

Õhutõrjepataljonil on 23 mm õhutõrjesuurtükkide ja lühimaa–õhutõrjerakettide Mistral tarbeks samuti vaja suure ohualaga harjutuspaika.

Kohalikke elanikke mõjutab laskeharjutusi saatev müra, kuid Kuimeti sõnul pole seda palju. Õppusi tehakse peamiselt talvel, nädalas käib laskmine vaid kolmel päeval ja üldse harjutatakse 3–4 nädalal aastas. Muul ajal on ala kõigile avatud. Pole välistatud, et harjutuspaik rajatakse mitmesse kohta, nt suurtükiväele ühte, õhutõrjele teise piirkonda. Siis võib juhtuda, et neid kasutatakse üle aasta. Siis on ühes kohas väljaõpe vaid ühel–kahel nädalal kahe aasta jooksul.

Kaitseministeerium tahab otsusele jõuda sel aastal, ütles Kuimet. Enne aga tulevad avalikud arutelud kohalikega. Kui tõenäolisemad kohad on selgunud, järgnevad kooskõlastused ja läbirääkimised teiste ametkondadega.