ERRi saade "Pealtnägija" avaldas oma sel kolmapäeval eetris olnud saates juhtumi abivajavast lapsest, keda ei ole perekond ega erinevad spetsialistid suutnud piisavalt aidata.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul oli meediakajastus lubamatu ja vastuolus lapse õigustega, meediakajastuste põhjal on lapse isik üheselt identifitseeritav, teatas ministeerium.

Abivajava lapse ja tema loo meediasse toomine võib esmapilgul nii vanemale kui meediale tunduda lapse abistamisena, kuid tegelikkuses muutub laps veelgi haavatavamaks, ebakindlamaks ning see võib põhjustada probleemi süvenemist. Lahendus ei saa toimuda meedia vahendusel avalikkuse silme all, vaid last peavad aitama oma ala spetsialistid koostöös lapse ja perekonnaga, leiab ministeerium.

Sotsiaalministeeriumi teatel on kahetsusväärne, et laps ei ole süsteemi poolt saanud õigeaegset ja piisavat abi, mis on viinud olukorra kriitilise piirini, ametnikud on võtnud ühendust kohaliku omavalitsusega, et pakkuda tuge lahenduste leidmiseks.

Ministeerium möönab, et lapse abivajaduse õigeaegne tuvastamine, osapoolte vaheline koostöö ning lapsele tema abivajadust arvestades õige ja mõjusa teenuse pakkumine on lastekaitse süsteemi erinevatele osadele väljakutse.

Muutused ei teki üleöö, kuid abivajava lapse abistamisel on riik võtnud prioriteediks tagada varane märkamine ja sekkumine, ennetavate ja toetavate teenuste kättesaadavus ning valdkonnaülene koostöö.

Abivajavast lapsest teatamine on igaühe kohustus ja selleks tuleb pöörduda kohaliku omavalitsuse poole või helistada lasteabitelefonile 116 111. Kohalik omavalitsus peab lapse probleemi lahendamiseks tegema koostööd teiste spetsialistidega ja leidma sobivaid lahendusi. Raskete ja keeruliste lastekaitsealaste juhtumite lahendamisel aitab kohalikke omavalitsusi alates 2016. aastast Sotsiaalkindlustusamet.

Juhtumi kajastuse kohta on teinud avalikud pöördumised Lastekaitse Liit, Eesti Pereteraapia Ühing ja Eesti Koolipsühholoogide Ühing. Oma pöördumistes on organisatsioonid lapse õiguste rikkumist meedias üheselt hukka mõistnud.