Nimelt kirjutas Termonen 10. jaanuaril erakonnaliikmetele kirja, milles soovitas saabuvatel riigikogu valimistel mitte osaleda. "Minnes valimistele, läheme me vastu selgele ja totaalsele põrumisele, sest valimiskünnist me nimekiri ei ületa ja ka kahte protsenti me täis ei saa, kahjuks," kirjutas Termonen.

Kiri pälvis karmi kriitika - Termonen ütles tagasisidet kommenteerides, et läkitatud kiri oli erakonna mõne juhtfiguuri hinnangul suur kuritegu erakonna vastu ja see tõestavat, et Termonen on Reformierakonna poolt RÜE-sse saadetud provokaator. Sellised seisukohad tulid mehele ootamatult.

Termoneni ettepanek RÜE-le oli 1. märtsil toimuvatel riigikogu valimistel mitte osaleda, vaid selle asemel erakonda tugevdada ja sõnum ning kompleksne riigi arendamisplaan välja töötada, et järgmistel valimistel häid ja väga häid tulemusi teha, selle asemel, et seekord täielikult läbi kukkuda.

"Mul on usku sellesse, et RÜE saab järgmistel valimistel valimisvõidu ja Kristiinast võib seega saada ka valitsusjuht, kuid selleks tuleb asuda vundamenti laduma nüüd ja ei ole tark tegu tormata mingit "tuvi katusel taga ajama", mõelgem kui maletajad ehk mõelgem ette pikemalt kui vaid üks-kaks "käiku"," soovitas Termonen oma kirjas.

Saaks lahti "Ojulandi projektipartei" kuvandist

Mees tõi välja ka mõned punktid, miks on tema hinnangul mõistlik neil valimistel osalemisest taganeda.

"Kuna uus riigikogu kinnitab üsna kindlalt ära selle, et uued erakonnad, kes ei ole varem riigikogu valimistel osalenud, saavad osaleda riigikogu valimistel ilma kautsjonit tasumata, siis annaks see meile üsna tugeva eelise järgmistel valimistel," põhjendas Termonen.

"Loobudes neile valimistele minekust säästaksime loomulikult ka raha. See oleks niikuinii tuulde visatud praeguses olukorras ja mõistlik oleks seda kasutada hoopis RÜE tugevdamiseks ja arendamiseks," kirjutas Termonen.

"Saaksime lahti "Ojulandi projektipartei" kuvandist või see kuvand muutuks pea olematuks. Pääseksime ka läbikukkujate imidžist ja hoiaksime oma RÜE nime sellest puhtana, mis omakorda annaks väga head võimalused järgmistel valimistel," lisas Termonen.

"Kristiina maine paraneb tublisti valijate silmis ja kui ta ei tegele enam sarnase soolotamisega nagu varem, siis on enam kui kindel, et tema on järgmistel valimistel favoriit ja potentsiaalne peaminister uues valitsuses," ütles Termonen, kelle sõnad võisid Kristiina Ojulandi pahandada.

Termonen viitas veel, et kindlasti ei tohiks erakond valimistest täiesti kõrvale hoida, vaid ära tuleks kasutada mittekandideeriva erakonna positsiooni ja erakonnast tugeva ja positiivse kuvandi loomiseks kommenteerimise ja seisukohtade avaldamise õigust kasutada.

See kiri ja selles välja toodud seisukohad olid kõigest algus, pärast mida on RÜE juhtfiguurid Termoneni sõnul jõudnud "haiglaste ja paranoiliste vandenõuteooriateni". Kõigest kirjale järgnevast on mees lubanud rääkida kronoloogilises järjekorras ja faktidele toetudes.