Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhtIvari Padar osutas 2006. aasta riigieelarve teisel lugemisel, et mittetulundus-ühingute (MTÜ) rahastamisel esinevad väga suured erinevused, kirjutab Eesti päevaleht.

Ta tõi põlluministeeriumi realt näiteks Põllumajandus-Kaubanduskoja, mille eelarve kosub tänavuselt 10 miljonilt kroonilt uuel aastal 22 miljoni kroonini. “Tuleks tõsiselt mõelda, kas teatud MTÜ-d ei peaks olema ministeeriumide osakonnad. Arvan, et eelarvedistsipliini seisukohalt MTÜ-sse raha kantimine ja siis Tambovi koefitsientide kaudu oma projektide rakendamine ei ole kõige mõistlikum eelarve kasvatamise moodus,” arvustas Padar.

Põllumajandus-Kaubanduskoja 22 miljonist kroonist on kavas anda 8,4 miljonit krooni projektile “Eesti toit”, millele puhub elu sisse põllumajandusminister Ester Tuiksoo. Kolmapäeval peaks riigikogu kinnitama eelarve, mis lubab “Eesti toidu” hüvanguks kulutada tuleval aastal kokku 20 miljonit krooni.

Ka Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen tunnistas, et eelarve üks suuremaid murelapsiraha on eraldamine “selgelt mittearusaadavate parameetrite” alustel. “MTÜ-de ja kogu kolmanda sektori rahastamine põhineb tegelikult meeldimisel või mittemeeldimisel või traditsioonil või traditsiooni puudumisel. Selles on omad puudused,” lausus rahanduskomisjoni esimees.

Atoneni sõnul oleks lahendus see, kui riigi ja MTÜ-de esindajad sõlmiksid raha kasutamise kokkuleppe. “Ühelt poolt tuleks mingi kontroll saavutada ja teisalt võib-olla usaldada raha jagamisel kolmandat sektorit.”