„Me hindame kõrgelt heidutavad sõnumit, mida USA vägede siinolek kannab,“ ütles kaitseminister täna kaitseministeeriumis toimunud kohtumisel. „Samas mõistame, et USA üksused ei ole siin ainult heidutuseks, vaid nad peavad saama läbi viia ka väljaõpet.“

Kaitseministri sõnul investeerib Eesti seetõttu järgmistel aastatel 40 miljonit eurot liitlasüksuste väljaõppevõimaluste arendamisse.

Selle summa eest rajatakse liitlaste jaoks kasarm Tapale, ehitatakse NATO staabielemendi taristu Tallinnasse, luuakse tingimused varustuse ja relvastuse eelpaigutamiseks ning arendatakse kaitseväe keskpolügooni, et liitlased saaksid seal rasketehnikaga väljaõpet läbi viia.

Kaitseminister andis Gottemoellerile ülevaate piirkonna julgeolekuolukorrast ja tutvustas peatselt algavat kaitseväe suurõppust SIIL. Ühtlasi tänas kaitseminister Ameerika Ühendriike täna lõppeva õhuväeõppuse eest, mille käigus Eesti ja USA õhuväelased harjutasid koos maasihtmärkide hävitamist.

USA välisministri asetäitja relvastuskontrolli ja rahvusvahelise julgeoleku alal Rose Gottemoeller kohtub täna ka välisminister Keit Pentus-Rosimannusega ja külastab Ämari lennubaasi.