"Eesti kaitsealane koostöö Rootsiga on tihe ja sisukas, meil on ühesugused väärtused ja meie vaade julgeolekuolukorrale on sarnane," ütles Mikser Delfile. "Eelmisel aastal kohtusin oma Rootsi kolleegiga kahel korral ning kohtun taas juba paari päeva pärast Riias. Pidevalt käib tihe koostöö nii kaitseministeeriumide kui ka kaitsevägede tasandil. Eesti vaatepunktist on tunda, et Rootsi on meie hea partner, kes panustab regiooni julgeolekusse."

USA, Soome, Rootsi ja Eesti õhuvägede ühisõppust on ette valmistatud juba pikemat aega ning õppuse läbiviimiseks ei olegi planeeritud, et kõik osalejad Ämari lennuväljal maanduksid ja õhku tõuseksid, selgitas Mikser. "Õppuse planeerimine on algusest peale lähtunud arusaamast, et Ameerika lennukid kasutavad Ämari lennubaasi ning Soome ja Rootsi osalejad kasutavad oma kodubaase. Rootsi ja Soome lennukid saavad õppusel edukalt osaleda ka ilma Ämaris maandumata," rääkis Mikser. "Kui aga selline vajadus peaks tekkima, on Ämari lennubaas loomulikult valmis õppusel osalevaid Soome ja Rootsi lennukeid vastu võtma."

Ajaleht Expressen kirjutab, et Rootsi välisminister Margot Wallström allus Venemaa presidendi Vladimir Putini nõudmistele, mis on kutsunud esile kriisi Rootsi valitsuskantseleis ja kaitsejõudude peakorteris. Nimelt ei tohi Rootsi hävituslennukid JAS 39 Gripen eesseisvate õppuste käigus koos Soome ja USA-ga Eestis maanduda, kirjutab leht.

Rootsi valitsuse allikad teatasid ajalehele Aftonbladet, et eesseisvatel õppuste käigus ei ole kunagi olnud plaanis Rootsi hävituslennukite JAS 39 Gripen maandumine Ämaris.

Seda kinnitas ka Rootsi kaitsejõudude pressiesindaja Philip Simon. „Ma võin ainult konstateerida, et kunagi pole olnud mingit plaani meie lennukitega JAS Eestis maanduda. Need stardivad ja maanduvad meie Rootsi baasides."