"Võib öelda, et peaminister Rõivasel on põhjust lõppeva aastaga üldjoontes rahul olla. Kevadel jõudis ta Stenbocki majja avalikkuse jaoks üllatuslikult ja nii-öelda musta hobusena, aga vastupidiselt paljude ootusele ei ole noor peaminister suuri fopaasid sooritanud ja ka valitsus tervikuna on suutnud teha lühikese ajaga olulisi asju, sealhulgas mõndagi sellist, mis eelmisele valitsusele üle jõu käis - lapsetoetuste tõusust parvlaevahankeni," hindas Mikser valistusjuhi tööd.

Samas on Reformierakonna koalitsioonipartneri esimehe sõnul loomulik, et avalikkusel ja ajakirjandusel kasvab süües isu ja kui senini peeti peaministri esmaseks ülesandeks mitte ebaõnnestuda, siis nüüd oodatakse temalt üha enam julget otsustamist ja selget sihiseadmist.

"Aastalõpuintervjuus otsustas Taavi Rõivas minna välja kindla peale ja kõigest ohtlikust hoiduda," tõdes Mikser. "Võib-olla peab ta Reformierakonna esimehena oma partei positsioone kaks kuud enne valimisi piisavalt heaks, et liigseid riske mitte võtta, aga ma usun, et riigi ja ühiskonna arengu jaoks ei ole "seisu hoidmine" väga pikalt mõistlik."

"Spordimetafoori kasutades ütleksin, et peaministri intervjuu näol oli tegemist oli pigem kohustusliku kui vabakavaga," tõi Mikser paralleeli iluuisutamisega. "Kukkumisi ei olnud, ühtegi hüpet pooleli ei jäetud, aga neljakordsete hüpete kaskaadidest treenerite soovitusel hoiduti."

Keskerakond ei jõua kevadiste valimiste järel valitsuskoalitsiooni

Mikseri sõnul on üsna läbinähtav Reformierakonna soov kujutada ennast ainsa kaitseventiilina, mis Edgar Savisaart Stenbockist eemal hoiab.

"Tegelikult nad seda muidugi ei ole. Olen varemgi öelnud, et Savisaare juhitav Keskerakond ei jõua kevadiste valimiste järel valitsuskoalitsiooni nagunii," kinnitas SDE juhatuse esimees." Ja Kadri Simsoni algatatud paleepöördekatse kiire mahasurumine näitab, kui vähe lootust on Keskerakonnal valitsuskõlbulikuks saada isegi pärast Savisaart."

Samas maksab Mikseri sõnul meeles pidada fakti, et neil kahel korral, mil Keskerakond sel sajandil on valitsuskoalitsiooni jõudnud, on neid sinna aidanud just Reformierakond, olles eelnevalt lubanud hoopis midagi muud. "Ja viimasel korral, 2005. aastal, saadi mäletatavasti Savisaare kõrval kaasavaraks ka Villu Reiljan," meenutas Mikser.