„Putini režiim on esitanud väljakutse Euroopa julgeolekukorraldusele,“ ütles Mikser kaitseministeeriumi teatel Tallinna Reaalkoolis peetud aktusel. „Tema soov ei ole määratud täituma – kõige kindlam garantii sellele on meie tahe end kaitsta ja meie liitlaste valmidus tulla meile appi.“

Kaitseministri sõnul oleme ehitanud üles riigikaitset, et vastata mistahes ohtudele. „Samuti oleme ehitanud üles tugevad liitlassuhted, mis tagavad, et Eesti ei ole enam kunagi kriisi sattudes üksi.“

Mikseri sõnul jääb potentsiaalne vastane meie ja meie liitlaste ühisele tugevusele alla. „Mitte miski ei heiduta potentsiaalset agressorit rohkem, kui teadmine, et astudes Eesti vastu, sattub ta konflikti kogu alliansiga.“

Kaitseminister andis aktusel üle autasud riigikaitsesse vabatahtlikult panustanud inimestele. Kaitseministeeriumi kolmanda klassi teeneteristi sai ettevõtja Aivo Raud, kelle eestvedamisel ning isiklikul panustamisel taastati eelmisel aastal Narva jõe ääres Vabadussõja-aegse Vaivara lahingu ajalooline mälestusmärk.

Samuti autasustas kaitseminister teeneteristiga Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktorit Matthew Bryzat pikaajalise professionaalse tegevuse eest Eesti riigikaitse hüvanguks.

Kaitseministeeriumi kuldrinnamärgi said ettevõtja Jüri Käo tööandjate kaitsetahte kasvatamise ning toetuse eest reservõppekogunemiste korraldamisele ja keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regiooni juhataja Ena Poltimäe olulise panuse eest Eesti riigikaitsesse.

Kaitseminister autasustas pikaajalisi riigikaitseõpetajaid vanemveebel Meelis Eelmaad, nooremleitnant Peeter Paud, major Viktor Lillepruuni, vanemveebel Harri Mäesalu, kes said kaitseministeeriumi kuldrinnamärgi, ning vanemveebel Riho Salumäed, nooremleitnant Marko Tiirmaad, kapten Valjo Toomingut, veebel Kainar Kruusi ja nooremleitnant Viktor Nõmmi, kes said hõberinnamärgi.

Kaitseministeeriumi hõberinnamärgi said Ida-Viru Noorteakadeemia juhatuse esimees Grigori Senkiv, Narva Vanalinna Riigikooli direktor Tatjana Stepanova, Viljandi Gümnaasiumi direktor Ülle Luisk ja Tallinna Ülikooli kutsepedagoogika osakonna juhataja Meidi Sirk.

Samuti autasustas kaitseminister vabadusvõitlejad, kes on aastatepikkuse vabatahtliku töö tulemusel andnud suure panuse vabadusvõitlejate mälestuste kogumisel ning Eesti sõjaajaloo jäädvustamisel.

Kaitseminister andis aktusel üle ka kaitsealaste teadustööde konkursi preemiad ning riigikaitseõpetuse stipendiumid õpetajatele.