Kas te kandideerite Jevgeni Ossinovski vastu sotside esimeheks?

Seda ma otsustan aegsasti enne üldkogu ja annan sellest ka teada. Tegin erakonnakaaslastele kohe peale valimisi ettepaneku, et kuna valimistulemus oli oodatust kehvem, siis olin valmis võtma vastutuse ja andma teistele võimaluse. Toona pidasid kõik vajalikuks, et ma kindlasti jätkaks. Raske südamega otsustasin seda teha.

Teiseks pidasid kõik, kellega konsulteerisin, sealhulgas Jevgeni, mõistlikuks minna valitsusse. Kui sotsiaaldemokraatidele üsna soodne koalitsioonilepe valmis sai, siis selgus, et Jevgeni, aga kahtlemata ka terve hulk teisi, ei pidanud tulemust ja koalitsiooni koosseisu selliseks, millega saaks rahul olla. Selle pealt tuli ka tema otsus kandideerida.

Minu jaoks on küsimus, et mis on tema programm. Olen valmis andma talle võimaluse, aga ta peab vastama päris mitmele olulistele küsimustele. Esiteks, kas ta kavatseb selles valitsuses jätkata või otsida alternatiivseid koalitsioone või siirduda opositsiooni. Sellele pole ma selget vastust saanud.

Teiseks, kui erakond jätkab koalitsioonis, siis on mõistlik, et erakonna esimees oleks valmis tulema valitsusse. Tema väga kiirelt peale valimisi teatas, et tema selles valitsuses osaleda ei kavatse. Kui ta soovib selle valitsusega jätkata, aga ei taha sellesse valitsusse tulla ja soovib jätkuvalt olla selle valitsuse suhtes kriitiline, siis see ei ole minu meelest kestlik positsioon. Kui ta selgitab oma programmi, on valmis võtma vastutust ja tulema valitsusse ja juhtima erakonda juhiistmelt, mitte tagapingilt või pagasiruumist, siis ma kaalun väga tõsiselt, et ma võibolla ei kandideeri.

Te olete valmis loovitama Ossinovskile oma kabineti kaitseministeeriumis?

On loomulik, et kui valitsuserakonna juht soovib olla valitsuses, siis saab ta esimese õiguse valida endale ministriametit. Kui ta ei soovi ümber rääkida kogu ministrikohtade jaotust erakondade vahel, mis ei ole iseäranis lihtne, siis on tal valida nende nelja hulgast, mis meil täna on. See ei pea ilmtingimata olema kaitseminister, aga see võib, kui see on tema esimene eelistus.

Mis on tema programm? Peale selle valitsuse laiali lammutamise lubamise?

Ta ei ole ju ka seda selgelt lubanud. Ta on küll olnud kriitiline, aga ta oli erakonna esimene aseesimees ja valimisteni välja tegime kõik otsused väga lähedalt koos. Kindlasti oleme teinud vigu ja neistki mõned üheskoos. Pärast valimisi oli ta selgelt teist meelt kui mina.

Mina olen selgelt seda meelt, et erakond peaks olema valitsuses. Olen selgel veendumusel, et tänane koalitsioon, nii keeruline ja mõneti ebameeldiv kui ta ka meile tunduda võib, on ainus realistlik koalitsioon, kus sotsiaaldemokraadid on osalised. See on headest või halbadest variantidest parim võimalik. Tema on olnud selle vastu selgelt kriitiline. Erakonnas on liikmeid kohtadel ja prominentseid liikmeid, kes jagavad tema skepsist. Kui skepsis on üle kriitilise massi, siis ei saa erakond valitsuses jätkata. Oleme pidanud temaga pikki vestlusi, Jevgeni lubas eile ja ta lubas ka Tallinna piirkonna koosolekul, et ta teeb oma programmi avalikuks. Siis on ka minul oma otsust kergem teha.