Täna Ukraina viimaste päevade sündmusi käsitlenud riigikogu välis- ja kaitsekomisjoni kohtumisel ja valitsuse kabinetiistungil osalenud kaitseminister Sven Mikser ütles, et kestev agressioon Ukrainas ja eriti viimastel päevadel tõusnud vägivald tsiviilelanike vastu näitab, et Venemaa juhtkond jätkuvalt ei mõista sellise poliitika perspektiivitust.

"Euroopa kogukond peab seetõttu jätkama sanktsioonidega Venemaa vastu ning neid ka pikendama. Praeguses seisus ei saa välistada ka vajadust uute sanktsioonide ja teiste võimalike meetmete järele, et Putini režiim mõistaks veelgi selgemalt oma tegude kahjulikkust," ütles Mikser.

Mikseri sõnul on on pealetungi jätkumine Ukrainas märgiks, et Eesti ei saa loota oma naabri heasoovlikkusele. Seetõttu tuleb lisaks iseseisva kaitsevõime arendamisele suurendada jõupingutusi, et meie liitlased paigutaksid siia regiooni ja ka Eestisse lisavägesid ning tehnikat.

"Tuleb taotleda täiendavat ja püsivamat liitlaste kohalolekut ning mõelda, mida me ise saaksime selleks ära teha, et liitlaste selline otsus tuleks positiivne," ütles Mikser.

Praegu saavad Eestis väljaõpet Ameerika Ühendriikide maaväelased, samuti tuleb veebruaris siia koostööd harjutama Hollandi soomusüksus, peatselt käivitub Ämaris USA õhuväe treeningkeskus.