Euroopa Parlamenti kandideerimisest teatanud erakonna esimees Sven Mikser teatab laupäeval Tallinnas toimuval SDE valimiskogul, et tema võtab oma kandidatuuri tagasi, sest temast on vahepeal saanud kaitseminister.

Kokku soovib 15 sotsiaaldemokraati saada Euroopa Parlamenti, lisaks Mikserile peab seetõttu veel kaks inimest loobuma, sest valimisnimekirja mahub vaid 12 inimest.

Kandidaatidest on vahepeal ministriks saanud Jevgeni Ossinovski, Ivari Padari ja Urve Palo. Eiki Nestor valiti riigikogu esimeheks. Esialgse info kohaselt nemad siiski jäävad sotsiaaldemokraatide nimekirja.

Omaette küsimus on, kes saab nimekirja esinumbriks, sest Mikser kui erakonna esimees ja tugeva välispoliitika taustaga inimene ei kandideeri. Pigem ministrina jätkav 2009. aastal valitud Euroopa Parlamendi saadik Ivari Padar ei sobi samuti, raadiohääl Hannes Hanso sai sügisel Kuressaare elanikelt tugeva mandaadi ja töötab seal linnapeana.

Valimisi võtab väga tõsiselt Marianne Mikko, kes oli Euroopa Parlamendi saadik aastatel 2004-2009, ent ka Marju Lauristin on valmis uuteks väljakutseteks.