BBC korrespondent küsis Ilveselt, miks ta ei räägi vene keelt, mida valdab enam kui neljandik Eesti rahvastikust.

“Vene keeles rääkimine, ütles ta kindlalt, tähendaks 50-aastase Nõukogude tooruse aktsepteerimist, sest enamus vene keele kõnelejatest asus Eestisse elama alles pärast Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt,” vahendab BBC Ilvese sõnu.

Presidendi kantselei teatel vastas Toomas Hendrik Ilves küsimusele, mille konteksti järgi peaks olema võõrkeele õppimise põhjuseks okupatsioon ja selle järelmid.

“Vastus just niimoodi kitsalt tõlgendatavale küsimusele kätkeb paratamatut eitust — võõrkeele õppimise põhjuseks ei ole okupatsioon,” teatas presidendi pressiesindaja Toomas Sildam Delfile.

“Laiemas kontekstis ei kahtle president Ilves, et Eestis elavatel inimestel, kelle kodune keel on vene keel, tuleb kasuks eesti keele oskamine ning eestlaste silmaringi laiendab ka vene keele oskus,” märkis Sildam.

Sildami sõnul peab president Toomas Hendrik Ilves võõrkeeleoskust oluliseks, osates ise inglise, saksa ja hispaania keelt ning õppides praegu prantsuse keelt, mis on üks enimkasutatud keel Euroopa Liidus ja NATO-s.