1. aprillil 2014 jõustus uus erakonnaseaduse redaktsioon, mille kohaselt erakonnad kajastavad kõik oma aruandeperioodi kulud erakonnaseaduses nimetatud kululiikide kaupa. Erakonnaseaduse kohaselt esitavad erakonnad oma kulud aruandes kolmes lõikes: poliitilise tegevuse, tööjõu- ja majandamiskulud. Poliitilise tegevuse kulud esitatakse omakorda liigendatuna reklaami-, suhtekorraldus-, publikatsioonide, avalike ürituste ja muude poliitiliste kulude lõikes. Reklaamikulud esitatakse veelgi liigendatuna tele-, raadio-, interneti-, väli-, ajakirjandusreklaami ja reklaamtrükiste kuludena.

Erakonnad kulutavadki valimiste vahelisel perioodil põhiliselt töötajate palkadeks, kontorite rendiks, avalike ürituste korraldamiseks ja ka reklaamiks.

Viimase kvartali erakondade tulude ja kulude aruandes aga hakkab silma, et Reformierakond on teistest tunduvalt enam kulutanud "muuks poliitiliseks tegevuseks", üle 115 000 euro. Tõsi, ka teistel erakondadel on sarnane mitmetähenduslikult tõlgendatav rida kulutuste all, kuid Oravapartei vastavad kulud kõrguvad teistest mäekõrguselt üle – Sotsid on "muuks poliitiliseks tegevuseks" kulutanud veidi alla 50 000, IRL 13 000 ja Keskerakond suurusjärgus 11 000 eurot.

Delfi uuris Reformierakonna peasekretär Martin Kuke käest, mida siis ikkagi sisaldavad need Reformierakonna "muu poliitilise tegevuse kulud".

Kuke sõnul kuuluvad nende alla näiteks suurürituste nagu suvepäevade ja suurkogude korraldamine, sotsioloogiliste uuringute läbiviimine ja Liberalismi Akadeemia toetamine. Kuke hinnangul on Reformierakonna "aparaat" suurem, kui teistel erakondadel, mis tingibki suuremad ülevalpidamiskulud.

Kui välja arvata "muu poliitilise tegevuse kulud", siis enamus erakonna ülevalpidamiskulusid on aruandes eraldi välja toodud. Nii on reklaamiks kolme kuu jooksul kulunud peaaegu 25 000 eurot, publikatsioonide jaoks üle 7000 euro, tööjõu palkadeks pea 110 000 ja majandamiskuludeks üle 50 000 euro.

Reformierakond ei soovinud avaldada täpselt, millele kulutati 115 000 eurot, kuid peasekretär Martin Kukk esitas pärast Delfi poolset arupärimist ülevaate, mida nad defineerivad "muude poliitiliste kulude all".

Reformierakonna "muud poliitilised tegevused" kolmandas kvartalis, mille peale kulus 115 999.61 eurot (nimekiri esitatud erakonna peasekretär Martin Kuke poolt)

- sümboolika soetamine
- erakonna programmi mõttekodade korraldamine (seminarid)
- sotsioloogiliste uuringute tellimine
- kodulehe/intraneti arendustööd
- reklaam, mis pole valimistega seotud reklaamid (näiteks surmakuulutused)
- infoteenuste sisse ostmine (meediamonitooringu keskkonnad)
- suurürituste korraldamine (suvepäevad, erakonna volikogud, üldkogud)
- Liberalismi Akadeemia toetamine

Pärast loo ilmumist soovis Reformierakonna peasekretär Martin Kukk lisada omapoolse kommentaari.

"Erakondade kulutuste osas on õigus otsustada erakondadel endil, milliseid kulutusi kampaanias ja igapäevategevustes peetakse vajalikuks ning milliseid mitte. Mis puudutab kulude deklareerimist, siis Reformierakond lähtub uuest seadusest, mis ütleb millisel real kajastada poliitilise tegevuse kulud, tööjõukulud ja majandamise kulud. Muude poliitiliste tegevuste kulude reale lähevad kulud, mida ei näe seadus ette kajastada teistel kuluridadel. Ühtlasi oleme uue seaduse rakendamisel oma tõlgendusi kooskõlastanud ka Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni ametnikuga. Deklareerime vastavas jaotuses oma kulutusi ka tulevikus," ütles Kukk.