Delfi uuris presidendi kantseleist, mis põhjusel kirjavahetust salastatakse ja miks kahjustab näiteks autogrammisoovi avalikustamine või noore sportlase auhinnale kandideerimine andmesubjekti eraelu puutumatust.

“Dokumentide juurdepääsupiirang tuleneb avaliku teabe seadusest ja selle kestust ei ole piirangu määrajal võimalik muuta,” lausus Delfile presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Kaidi Aher.

Vastavalt seadusele kehtib asutusesiseseks kasutamiseks tunnistatud isikuandmeid sisaldavale teabele juurdepääsupiirang selle saamisest või dokumenteerimisest alates 75 aastat.

“Autogrammisoovide puhul on juurdepääsupiirangu märke aluseks pöörduja koduse aadressi ja kontaktandmete sisaldumine pöördumises, vahel kajastavad autogrammipalved ka kirjeldusi palve esitanu enda eluolu ja tegemiste kohta,” selgitas Aher.

Samamoodi sisaldavad auhinnale kandideerimise avaldused nii kontaktandmeid kui ka isikuandmeid (sünniajad, perekonnaseisud jmt), lisaks ka valdkondliku tegevuse kirjeldust.

“Teenetemärgi saajate avalikustamise analoogiat kohaldades avalikustame vaid preemia saanute nimed ning püüame säästa neid, kes küll kandideerisid, kuid preemiast ilma jäid,” teatas kantselei.