Ajaleht küsis terviseameti töötajatelt, kuidas nad reeglina mänguatraktsioonide korrasolekut hindavad. "Vaatame, mis silma torkab, ja juhime sellele ka lasteaia juhataja tähelepanu," selgitas terviseameti Põhja talituse juhtivinspektor Anna Trapido Pealinnale. Ka kriisikomisjoni istungil märkisid terviseametnikud muu hulgas, et ronimisredelite, spordi- ja mänguväljakute korrasolekut hindab amet eelkõige visuaalse vaatluse põhjal.

Terviseameti akt vaikib redelist

Sotsiaalministeeriumile ehk Hanno Pevkurile alluv riigiasutus terviseamet kontrollib üle Eesti aastas sadu lasteaedu ja koostab nende kohta inspekteerimisaktid, kus paneb muu hulgas kirja võimalikud puudused. Paljudele lasteaedadele tehakse ka karmid ettekirjutused.

Laagna Rukkilille lasteaeda käis terviseamet kontrollimas 3. oktoobril ehk vaid veidi rohkem kui kuu enne õnnetust, ent katkisest ronimisredelist akt vaikib. Samuti sellest, et ühe rühma esisel oli ohtlik süvend. Pärast õnnetust likvideeriti ka kaks ohtlikku ronilat, mis tähendab, et nüüdseks on lasteaias kõik ohtlikud atraktsioonid eemaldatud.

Ajaleht küsis terviseameti Põhja talituse direktori kohusetäitjalt Natalja Shubinalt, miks ei kirjutanud Rukkilille lasteaeda kontrollinud inspektor akti, et antud redel võib olla ohtlik ega teinud ettekirjutust – ehk kas konkreetne kontrollija oleks võinud olla hoolikam? "Kuna antud küsimuses on alustatud kriminaalmenetlusega, siis pole meil õigust uurimise käigus kogutavaid andmeid edastada ega kommenteerida kõrvalistele osapooltele," vastas Shubina.

Mitte ühtegi märkust lasteaiale

Terviseameti aktis on iseenesest olemas lahter "Vigastuste ennetamine ja turvalisuse edendamine". Seal on kirjas, et mängu- ja võimlemisvahendid vastavad lapse eale ja kasvule ning tagavad ohutu kasutuse.

Ka märkuste jaoks on ameti koolieelsete lasteasutuste inspekteerimise akti lõpus vaid viis rida, mis aga paraku Rukkilille lasteaeda 3. oktoobril inspekteerides tühjaks jäeti. Ei lasteaiale ega Tallinna haridusametile ei tehtud mingit ettepanekut, et antud atraktsioon oleks ohtlik või tuleks kasutuselt võtta.

Terviseamet ütleb, et lasteaia mänguväljakute ja õueala ohutuse ja turvalisuse eest vastutab omanik. "Muidugi on ka selge, et ka iga lasteaia (majandus)juhataja peab pidevalt hindama mänguatraktsioonide korrasolekut ja seda igal hommikul enne laste mängimaasumist," lisab haridusameti juhataja Andres Pajula.