2009. aasta mais Lõuna-Afganistani saabunud uus Eesti üksus Estcoy-8 oli nii innukas, et tahtis olukorraga tutvumata esimesel ööl Talibani territooriumile patrullima tormata. 15 minutit peale baasist väljatormamist tulistati kapral Toomas Mikku viis korda Kalašnikovi automaadist ning ta jäi ellu vaid tänu imele, kirjutas Eesti Päevaleht.

See on kokkuvõte lõigust Briti ajalehe The Telegraph USA korrespondendi Toby Harndeni raamatust „Dead Men Risen” (e.k. „Surnust tõusnud mehed”) on saanud Suurbritannias isemoodi võimu ja vaba kirjasõna vaidluse objekt. Vältimaks eestlaste kirjelduse ilmumist, on alustatud isegi raamatu juba trükitud tiraaži hävitamist.

Harnden viibis pikemalt Afganistani lõunaosas 2009. aastal koos sel ajal seal missioonil olnud Walesi kaardiväe 1. pataljoniga. Selle Briti üksuse alluvuses töötas ka Eesti missiooniüksus Estcoy-8.

The Telegraphi ajakirjanik Harnden kirjutas koos Walesi kaardiväe sõduritega Afganistanis läbielatust avameelse raamatu, mis ilmub aga alles nüüd, 2011. aasta märtsis. Viivituse põhjus, nagu ajakirjanik väljaande veebilehel äsja kirjutas, peitub pikaleveninud vaidluses Briti kaitseministeeriumiga, kel oli raamatus sisalduva info ilmsikstuleku vastu tungivaid vastuväiteid.

Harnden avalikustas üleeile, et peamisteks põhjusteks, miks Ühendkuningriigi kaitseministeerium tegi kõik endast oleneva raamatu ilmumise vältimiseks, olid poliitika ja piinlikkustunne. „Poliitika selles mõttes, et taheti vältida ühe teatud NATO liitlase väljatõmbumist Afganistanist,” sedastas ajakirjanik. Selleks liitlaseks on Eesti, sest samas avalikustas ta ülalmainitud lõigu Estcoy-8 esimesest ööpäevast Helmandis. Ühtlasi viitab Harnden oma blogis üsna otseselt, et Briti ametnike katsete taga asja kinni hoida oli otsene surve Eestist ja kaitseminister Jaak Aaviksoolt.

Ajakirjaniku ja võimude vastuseis läks nii kaugele, et Briti kaitseministeerium ostis 175 000 euro eest terve esimese tiraaži ja viis läbi 24 000 raamatu ametliku hävitamise. Kuid lõpuks sai raamatu kirjastaja võimude üle võidu ja see ilmub homme peaaegu kärbeteta. Raamatus on seega ka lõigud Estcoy-8 kohta.

Kuigi alles ilmuvast raamatust eelvaate korras eestlaste kohta avaldatud kõmulised lõigud on napid ega iseloomusta tervet rotatsiooniperioodi, juhivad need tähelepanu samadele asjaoludele, mida ka siinmail kaudselt tähele pandi. Näiteks tõigale, et palavate võitluste aastail paistis Eesti missiooniüksustega alati rotatsiooni alguses traagilisi sündmusi juhtuvat.