Ilveselt uuriti samuti, miks ütlevad lääne poliitikud nagu Briti peaminister David Cameron, kaitseminister Michael Fallon ja NATO eelmine peasekretär Anders Fogh Rasmussen, et Balti riigid on ohus. Kas nad teavad midagi, mida meie ei tea?

"Nad ei tea. Aga toimuvad valimised. On paljude inimeste huvides, et aidata kaasa kaitsekulude tõstmise ideele," vastas Ilves ja kritiseeris seejärel Lätit selle eest, et Läti ei kuluta riigikaitsele kahte protsenti SKPst.

Kas Läti ja Leedu väikesed kaitsekulutused ohustavad Balti riikide turvalisust? See muudab need riigid Ilvese sõnul haavatavamaks. Samuti vähendab see Läti ja Leedu moraalset õigust abi küsida.

Ilvese sõnul on Venemaale vaja Ukraina sõja tõttu kehtestada uued sanktsioonid. Tegeleda tuleb ka rahapesuga.

Saksamaa on Angela Merkeli juhtimisel teinud Ilvese sõnul rohkem kui paljud teised riigid Ukraina kriisi lahendamiseks. Saksamaa on teinud enamvähem kõik, mida saab teha Euroopa konsensusekultuuri raames. Ometi tuleks Ukraina küsimuses rohkem teha.

Leedu otsus taastada ajateenistus oli Ilvese sõnul mõistlik. Väikeriik saab suure sõjaväe kokku saada vaid siis, kui rahuajal ehitatakse üles vajalikud reservid. Selleks, et Eestil saaks olla sõja ajal hädavajalik 15 000-meheline sõjavägi, on vaja reserve. Eestil on praegu reservis 75 000 meest, kes on omandanud sõjalise väljaõppe.

Vaid professionaalse sõjaväe häda on Ilvese sõnul, et pole reserve, mida hädaolukorras kasutada. Samuti kulub professionaalses sõjaväes suurem osa kaitse-eelarvest personalikuludele ja üsna vähe asju jääb varustuse ja relvastuse peale.

Eesti on praegu Ilvese sõnul üks maailma vabamaid riike, erinevalt Venemaast. Vene haritlased põgenevad vabadust otsides just Tallinna ja Riiga.

Lätis on venemeelne eurosaadik Tatjana Ždanoka, Eestist esindab Venemaa huvisid Yana Toom. Miks nad seda teevad, küsis ajakirjanik. "Ma ei tea. Äkki nad usuvad siiralt Nõukogude Liitu? Ma ei tea," vastas Ilves. Ta ütles, et ei tunne neid inimesi ega mõista nende tegusid.

Ilves märkis, et ka Eestis valiti riigikokku üks erakond, millel on natsi-Saksamaast natuke veider arusaam. Ilvese sõnul kipume võtma liberaalset demokraatiat liiga enesestmõistetavana.

Väga paljudele Eesti venelastele meeldib elada vabas riigis. Eestis on palgad palju kõrgemad kui Venemaal. Elukvaliteet on siinpool Narva jõge palju kõrgem kui Venemaa poolel.

Mis puudutas Ilvese ootamatut emotsioonipuhangut Sky Newsi otse-eetris, kui Ilves võttis tema nime valesti mäletanud saatejuhi sissejuhatuse peale kõrvaklapid kõrvast ja hakkas silmasid pööritama, siis see juhtus Ilvese sõnul seetõttu, et nad valetasid talle. "Nad ütlesid, et nad salvestavad selle intervjuu ja see läheb hiljem eetrisse ja siis selgus, et nad lasksid selle otse eetrisse. Nad valetasid mulle. Ma olin oodanud 15 minutit, mul oli vaja ära minna. Nad palusid oodata ja siis oli neil vale nimi," rääkis Ilves. Sky News oli tema sõnul kõige ebaprofessionaalsem telekanal, millega ta on kokku puutunud.