Ratsavõistluse ja tsiklisõidu ühendavaks lüliks on Vao küla mees Mihkel Mehiste, kes on mõlema ürituse korraldusmeeskonnas. Lisaks sellele on Mehiste ka Vao küla elanike poolt esitatud avaliku pagulaste majutamise probleemidele viidanud pöördumise initsiaatorgrupi juht. Kuigi mees kutsus ühissõidule minejaid ennast ka võistlusele registreerima, näib selles osalejate nimekirja vaadates mulje, et huvi hobuste takistussõidu vastu on pigem leige. Hobuse piltidega tütarlaste ja naeratavate poste piltide seast paistab vaid mõni üksik, keda võiks pidada „tsiklirahva“ hulka kuuluvaks.

Ühissõidu lehel seisab ka, et „pakutakse süüa/juua, näidatakse ilusaid kohti ja muidu meelelahutust, nii et tegevust jätkub.“ Mida „muidu meelelahutus“ tähendab, ei ole täpsustatud, seega on ka ebaselge, millega ratsavõistlusest eemale hoidvad 1060 inimest tegelema hakkavad.

"Mittepoliitiline ja mitterassistlik" üritus

Ürituste tutvustused rõhutavad, et tegemist on „mittepoliitilise ja mitterassistliku“ rahumeelse alkoholivaba toetusavaldusega Vao küla elanikele. „Pagulaste vastu protesteerida ja meelt avaldada on võimalust muudel üritustel!“ kuulutavad korraldajad. Ürituse kommenteerimisel on keelatud ka debatid ja arutelud.

Kui üritus on tõepoolest apoliitiline, tekib aga küsimus, et miks just Vao küla? Millistele küladele võiksid motomehed veel toetust avaldada?

Näib, et korraldajadki on üritusel tekkida võivatest probleemidest teadlikud. Selle tunnistuseks on ürituse seinal põhjalikult lahti kirjutatud kodukord ja üleskutsed käituda viisakalt. Väidetakse, et külas protestiaktsioone ei toimu. Mitterassistliku ürituse reeglitesse on vajalikuks peetud ka suurte tähtedega on lahti kirjutada, et „KATEGOORILISELT ON KEELATUD ASTUDA KONTAKTI PAGULASTEGA!!! MEIL EI OLE NENDEGA ASJA, ME EI SOLVA NEID EGA ALANDA EI SÕNAGA, SÕRMEDEST MOODUSTATUD KÄELISTE ZHESTIDEGA, VÕI MÕNEL MUUL VÕIMALIKUL MOEL. ME TOETAME VAID VAO KÜLA RAHVAST!!!“

Mida täpselt tsikli- ja kiirendushuvilised Vaos tegema hakkavad, jääb siiski selgusetuks. Ainsa reaalse toetamisvõimalusena on välja toodud annetuste kogumine Vao küla laste mänguväljaku rajamiseks. Üritust sõna-sõnalt lugedes ei jää muud võimalust kui järeldada, et selle jaoks ongi vajalik 1200 pealise inimmassi kohalolek.

Rahvast kordades rohkem kui oodatud

Üritust korraldav end sotsiaalvõrgustikes Johnnie Little’iks nimetav mootorrattur tunnistas 18. juunil Delfile, et ei arvanud ise ka, et üritus nii suureks kasvada võiks. Tol hetkel oli oma Vao külla sõitmise kavatsusest Facebooki teel teada andnuid veidi üle 300 mootorratturit. 

Täna keskpäeval oli „Tsiklirahva“ ürituse lehel end osalema registreerinud 992 inimest. Motikameestele lisaks on eraldi ürituse teinud ka kiirendusfoorumi street.ee autohuvilised, mille külastajate nimekiri lubab oodata lisaks veel 213 inimest. Kokku on Lääne-Virumaal asuvasse 332 elanikuga Vao küla sõitmas seega 1205 „toetajat“.

Kuna mootorrattad kipuvad olema üle keskmise lärmakad sõiduriistad ja hobused pigem arglikud loomad, kavatsetakse võistlused tsiklimeeste saabumise ajaks peatada. Kui pikk see paus aga olla võib ja kui vaiksena ka hiljem püsida suudetakse, selgub lõplikult aga vaid laupäeval.

Korrakaitseorganite suhtumine plaanitavasse „toetusaktsiooni“ on veel selgumisel. Mihkel Mehiste palus intervjuupalve peale saata küsimused kirja teel, kuid pole neile veel vastanud. Teisi korraldajaid pole Delfil samuti tabada õnnestunud.