Taro nendib SL Õhtulehe arvamusveerul, et sai eakamate vene inimeste õhkamisest — kui hea oli Nõukogude ajal ühise perena elada ja viisadeta liikuda, aru sel päeval, kui otsustas oma sõbrad Eestisse külla kutsuda.

“Pidin sõprade ees pea norgu laskma ja tunnistama, et minu suurepärasele ja avatud kodumaale väljastpoolt ELi või NATOt pääsemine pole niisama lihtne,” kirjutab Taro.

Nimelt tekkis esimene probleem juba nende nimetamisega. Kuna sõpradele külla tulevad sõbrad ei peatu hotellis, oli neile turistiviisat raske hankida. Ainus võimalus oleks olnud vormistada kodakondsus- ja migratsiooniametis viisakutse ja see postiga või isiklikult KMAsse kohale viia, seletab Taro.

“Ankeetide, dokumentide koopiate saatmine, selgituste andmine, seletuskirjade kirjutamine — kõik see kuulus asja juurde,” meenutab Taro sõpradele viisa saamise vaeva. “Ning — viisa tegemisest oli ju asi veel kaugel! Pärast kutse vormistamist tuli Moskvas teist samapalju (kui mitte rohkem) paberimajandust otsa, et inimesed ikkagi Eestisse pääseksid.”

Loomulikult on Eesti kohustatud Euroopa Liidu välispiiri illegaalsete immigrantide eest kaitsma, seletab Taro. “Kuid samas on ka Eesti huvides, et korralikud ja endaga hästi toime tulevad turistid, nagu minu Moskva sõbrad, külastaksid meid võimalikult sageli.”

Tuleva aasta algul jõustub seadus, mis lubab inimestel väljastpoolt ELi sõita Eestisse turistina kuni viieks päevaks viisakutseta. Taro sõnul käsitleb uus kord arvatavalt turistidena vaid neid, kes elavad Eestis olles hotellides.

“Aga see sihtgrupp saab viisad suuremate sekeldusteta turismifirmade abil kätte ka praegu,” seletab Taro. “Kuidas siis jääb kõikide nende potentsiaalsete turistidega, kes tahavad Eestis rännata näiteks autosuvila või seljakoti ja telgiga. Küllap veedaksid nemadki mõne öö kaunis turismitalus või puhkemajas, aga võib-olla ei soovi nad kohti tingimata varem broneerida.”

Üleilmastumise ajastul teeb meid konkurentsivõimeliseks ainult viisavabaduse ühildamine efektiivse immigratsioonipoliitikaga, nendib autor. “Küllap saab rakendada samasugust süsteemi, nagu Eesti kodanikele teatud viisavabade riikidega juba toimib — viisat pole küll vaja, kuid immigratsioonikontroll jääb sellest hoolimata. Laseme kõik korralikud turistid vabalt riiki ning jätame pätid ja kaabakad piiri taha.”