Viimase paari kuu jooksul on välislähetuste arv jäänud 4–10 vahele, enamasti on istungitevabal nädalal kavas vähem lähetusi ja istungitenädalal rohkem.

Poolteist aastat tagasi selgitas toonane riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver Delfile, et ühelt poolt sõltub lähetuste arv rahvusvahelistest üritustest ja seda riigikogu saadikud ei suuda määrata, teisalt, kui mõni riigikogu komisjon planeerib oma välisvisiiti, siis on selge, et see proovitakse ikka planeerida istungivabasse nädalasse.

Sel nädalal on aga rohked välisvisiidid kattunud just istungitenädalaga: kokku toimub 13 välisvisiiti, milles osaleb 12 saadikut. Kaks riigikogulast – Reformierakonna fraktsiooni liige Taavi Rõivas ja fraktsiooni mitte kuuluv Marko Mihkelson viibivad kahel lähetusel.

Loone: California alkoholikultuuri ümberkujundamise õppetunnid on meile üliolulised

Loone nädalapikkune Ameerika Ühendriikide reis algas 29. novembril. Sihtkohas San Franciscos tutvub riikogulane kuni 7. detsembrini California Bay Area ettevõtluskeskkonna ja regulatsioonidega küberturvalisuse ja mikrodestilleerimise valdkonnas.

"Riigikogu liikmete välislähetused on oluliseks võimaluseks süvendada suhteid välisriikides ning samal ajal omandada kogemusi teiste riikide poliitilistest praktikatest. Riigikogu väliskomisjoni liikmetel on see oluline töö osa. Oudekki Loone on loonud suhteid ja õppinud teiste riikide kogemusest, mis on tavapärane, aga kahtlemata oluline osa tema tööst, kus ta on ise initsiaatoriks Eesti jaoks oluliste uute kontaktide loomisel. Komandeering läheb maksma ca 1350 eurot ja Loone kasutab selleks riigikogu liikme kuluhüvitis," selgitas Keskerakonna pressiesindaja Andre Hanimägi Delfile Loone California-visiidi eesmärke.

Loone sõnul on California üks huvitavamaid näiteid maailmas väikeettevõtluse, mahetootmise ning start-up’ide osas. "California on näiteks USA kõige olulisem põllumajanduskeskus ja üks juhtivaid maailma toidutootmispiirkondi. Viimasel kümnendil on seal tekkinud ka väga selge uus mikroettevõtete turg kõrgekvaliteediliste destilleeritud jookide osas. Fenomen, mis on nüüd laienemas Euroopasse," märkis riigikogulane.

"Kuna oleme võtnud suuna Eesti alkohoolsete jookide tootmise ja tarbimise kultuuri ümberkujundamisele, ning California on tuntud kui proaktiivne reguleerija, siis on sealsed õppetunnid meile üliolulised," põhjendas Loone.

Riigikogu liikmete välislähetused detsembris

29. november – 7. detsember
Riigikogu välisasjade komisjoni ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Oudekki Loone tutvub California Bay Area ettevõtluskeskkonna ja regulatsioonidega küberturvalisuse ja mikrodestilleerimise valdkonnas San Franciscos Ameerika Ühendriikides.

30. november – 6. detsember
Väliskomisjoni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus osaleb International Women’s Associationi (IWA) ja idapartnerluse teemalistel kohtumistel ning esineb ettekannetega parlamentaarsel konverentsil ja Strategic Discussions üritusel Tbilisis Gruusias.

3.–4. detsember
Põhiseaduskomisjoni esimees Marko Pomerants osaleb Euroopa Regioonide Komitee 8. Subsidiaarsuse Konverentsil Viinis Austrias.

3.–5. detsember
Riigikogu liige Tiina Kangro osaleb küberturvalisuse-teemalisel ümarlaual "The age of cyber-technology: security enterprise and productivity" Londonis Suurbritannias.

4. detsember
Riigikogu liige Taavi Rõivas esineb Soome majanduse tuleviku teemalisel konverentsil HEL Tech Helsingis Soomes.

4.–5. detsember
Balti Assamblee Eesti delegatsiooni liige Urve Tiidus osaleb Läänemeremaade parlamentaarse konverentsi migratsioonitöörühma töös Hamburgis Saksamaal.

4.–5. detsember
Riigikogu liige Mart Nutt osaleb kaasjuhatajana Euroopa Parlamendi ja rahvusparlamentide Euroopa Rahvapartei (EPP) parlamentaarsete gruppide kohtumisel Belgias.

5. detsember
Riigikogu liige Sven Sester osaleb Euroopa Parlamendi Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni mitmeaastase finantsraamistiku (MFF) ekspertgrupi kohtumisel Brüsselis Belgias.

5.–6. detsember
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni liige Jaak Madison osaleb ENPA sotsiaal-, tervishoiu ja säästliku arengu komitee istungil Pariisis Prantsusmaal.

6.–7. detsember
Riigikogu liige Taavi Rõivas osaleb idufirmade võistluse üritusel Pitch@Palace Global Londonis Suurbritannias.

6.–8. detsember
Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson osaleb Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja Balti sõprusgrupi 20. aastapäeva üritusel ja 10. parlamentaarsel julgeolekufoorumil Washingtonis.

9.–13. detsember
NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Marko Mihkelson ja liige Hannes Hanso osalevad NATO PA transatlantilisel foorumil Washingtonis Ameerika Ühendriikides.

10.–14. detsember
Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi (EISC) Eesti delegatsiooni esinaine Liisa Oviir osaleb Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) delegatsiooniga nelja Galileo FOC satelliidi stardi vaatlemisel Prantsuse Guajaana departemangus.

Artikli esialgses versioonis oli kirjas, et Oudekki Loone osaleb koos Marko Mihkelsoni ja Hannes Hansoga ka NATO Parlamentaarse Assamblee transatlantilisel foorumil Washingtonis, kuid hiljem selgus, et sellel ta siiski ei osale.