„Kümme viimast aastat on Eestis valitsev sooline palgalõhe olnud Euroopa Liidu sügavaim. Sellele on tähelepanu osutanud mitte ainult Euroopa Komisjon ja Euroopa Nõukogu, vaid ka OECD, mis on enim arenenud majandusriikide organisatsioon ja millesse kuulumise üle oleme me uhked,“ rääkis Mikko. „Eesti kuvand maailmas on väike nutikas e-riik. See on meie ilus ja armas pool. Samas on mündil tumedam pool - Eesti on riik, kus enam haritud naised on kehvemini makstud.“

Mikko sõnul on palgalõhe olnud juba aastaid arutluste keskmes nii riigikogu kui ka valitsuse tasandil, kuid paraku puudub selles küsimuses edasiviiv areng. „Riigikogu töö- ja kodukorraseadus näeb ette ühiskonnas esineva probleemi lahendamiseks parlamentaarset võimalust, milleks on probleemkomisjoni moodustamine. Kasutagem saadikute õigust seadusandlikult sekkuda ja probleem lahendada nagu kord ja kohus!,“ ütles Mikko.

Ta avaldas lootust, et algatajate sekka kuuluvad parlamendi kõigi kuue fraktsiooni esindajad on piisav jõud, et nende tahe ka teoks saab. „Meie hea tahe on meie kätes. Siis tehkem midagi, millel on ühiskonna arengu mõttes suur tähendus,“ lisas Mikko.

Loodaval komisjonil tuleb aidata leida lahendusi, mis tagavad naiste ja meeste võrdväärse majandusliku iseseisvuse, võrdse tasu sama ja võrdväärse töö eest, võrdõiguslikkuse otsustamistasandil ning väärikuse ja isikupuutumatuse ning soolise vägivalla lõpetamise. Et komisjoni töö annaks parima võimaliku tulemuse, on äärmiselt vajalik, et seadusandja ja täitevvõim teeksid tihedat koostööd, kinnitas Mikko.