Praegu liigub Euroopa vahetus naabruses ebastabiilsust külvav klikk vabalt läbi Venemaa lennujaamade, kinnitas Mikko oma sõnavõtus, vahendas Marianne Mikko büroo.

“Reedel toimub Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumine Portugalis. Just seal on paslik meenutada Venemaale ammust lubadust. Euroopa julgeolekule on hädavajalik käivitada 2003.aasta novembris kokku lepitud Euroliidu ja Venemaa koostöö kriisijuhtimise, eriti külmutatud konfliktide alal,” leidis Eesti sotsiaaldemokraat Mikko.

Oma piiride sulgemisega separatistliku Transnistria eliidile annaks Venemaa selge märgi, et suhtub partnerlusse Euroopa Liiduga tõsiselt ning koostöövalmilt. Mikko rõhutab ka, et lisaks Venemaale tuleb sedasama nõuda ka Ukrainalt. Kasutades Venemaa ja Ukraina lennujaamu, reisivad need persona non grata’d siiani võrdlemisi vabalt välismaal.

Alates 2003.aastast kehtib nii Euroopa Liidu kui ka Ameerika Ühendriikide viisakeeld Transnistria poliitilisele eliidile. 2006. aastal uuendati keeldu ning vaadati üle soovimatute isikute nimekiri.