See, et Mikiver järgmise aasta algusest meie teatris tööle asub, on nüüdseks suhteliselt kindel otsus,” ütles Kuressaare linnapea Jaanus Tamkivi teisipäeval BNS-ile.

Tema sõnul eeldab Mikiveri tööleasumine aga teatritegemise aastaeelarve kahekordistamist.

“Peame võimalused üle vaatama,” ütles kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa BNS-ile. “Tuleb arvestada, et see raha ei ole nurgas vedelemas, see tuleb võtta teiste teatrite arvelt.”

Tänavu sai teater riigilt toetust kokku veidi üle 900.000 krooni, sellest kultuuriministeeriumi eelarvest 500.000 krooni ning sellele lisaks erinevatest allikatest mitmesuguste projektide toetuseks umbes 400.000 krooni.

Allikmaa sõnul peaks riigi osalus Kuressaare linnateatri tegevuses olema järgmisel aastal 1,96 miljonit krooni.

Selle eest tagaks teater vähemalt nelja uuslavastuse produtseerimise, kusjuures lavastustes osaleksid väga professionaalsed lavastajad ja näitlejad mandrilt, rääkis Allikmaa. Iga uuslavastust kohustub teater etendama Saaremaal vähemalt kümme korda.

Peale selle tuleb teatril tellida mandrilt vähemalt 40 külalisetendust. “Mõeldud pole mitte ainult teatrietendusi, vaid ka kontserte ja muid professionaalseid esinejaid,” ütles Allikmaa.

Allikmaa sõnul on kolmas nõue, et teatrimaja oleks avatud. “Ideaal on, et 365 päeva aastas oleks aknad valged, sinnapoole peaks püüdlema,” ütles Allikmaa. Tema sõnul peab majas saama kaks uuslavastust välja tuua Saaremaa rahvateater ning tuleb võimaldada koolituste, konverentside, seminaride, seltskonnaõhtute ja muude ürituste korraldamist.

Kultuuriministeerium otsustab taotluse rahuldamise käesoleva nädala lõpuks. Allikmaa sõnul suhtub kultuuriminister Signe Kivi Kuressaare linnateatri toetuse suurendamisse positiivselt.

Kuressaare linnavalitsus katab omalt poolt linnaeelarvest teatrimaja kommunaal- ja haldamiskulud ning teatridirektori palga, kokku umbes üks miljon krooni, ütles Tamkivi.