Üritus oli plaanitud kui kütuseaktsiisi tõusu vastane protest, ent juba esimesed sõnavõtud näitasid, et tegu oli EKRE-meelse valitsusevastase meeleavaldusega.

EKRE juhtfiguurid Martin Helme, Henn Põlluaas ja Jaak Madison kritiseerisid teravas toonis valitsust ning selle valelikku poliitikat. "Kukutame selle lilla koalitsiooni!" hüüdis Madison, kutsudes IRLi ja Vabaerakonda looma uut võimuliitu.

Ürituse korraldas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) noorteorganisatsioon MTÜ Sinine Äratus. Toompea lossi esisele oodati vähemalt 3000 inimest, sotsiaalmeedias oli end kirja pannud 6000. Ilmselt kehva ilma tõttu tulu platsile siiski kordades vähem rahvast.

Peaminister Taavi Rõivas ütles sel nädalal, et kui kahe või kolme aasta pärast selgub, et nafta hind on väga palju tõusnud ja Läti ei ole üldse aktsiisi tõstnud, siis peab olema võimalus ka Eestis aktsiisipoliitika üle vaadata ja kaaluda, kas on alternatiivseid katteallikaid.

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ei mõista, mis kannustab inimesi pühapäeval Toompeale kütuseaktsiisi tõstmise vastu meelt avaldama minema, sest tema hinnangul tasuks fossiilkütuste põletamist häbeneda. "Fossiilide põletamise pärast Toompeale minna - võiks ikka häbeneda, tõesti võiks häbeneda," ütles ta TV3 saates "Õhtu".