Praegu kehtiv seadus näeb ette, et ühe lapse kasvatamise kuluks on eelduslikult vähemalt miinimumpalga suurune summa. Kui lapse vanemad elavad lahus, siis peab lapsest lahus elav lapsevanem maksma last kasvatavale vanemale summa, mille suuruseks on vähemalt pool miinimumpalka. See summa võib olla ka suurem, kui lapse peale kulub rohkem kui miinimumpalga suurune summa.

Hetkel on seos miinimumpalgaga seaduse jõuga, aga kuna miinimumpalk tõuseb viimasel ajal kiirelt ja selle tõusu soovitakse veelgi kiirendada, võib tekkida vajadus see seos katkestada ja määrata lapse minimaalse elatisraha suurus mingil muul moel.

Sel aastal kasvas miinimumpalk 11 ja järgmisel aastal kasvab see veel 10 protsenti. Tarbijahinnaindeks kasvab sel aastal ennustatavalt vaid 0,3 ja järgmisel aastal 1,9 protsenti. Sotsiaaldemokraadid soovivad aga tõsta miinimumpalka järgmiseks aastaks kokku lepitud 390 euro pealt aastaks 2019 800 euroni.

See tooks praeguse süsteemi jätkudes kaasa ka elatisraha kahekordistumise, sellal kui tarbijahinnaindeksi kasv ei ületa ühelgi aastal kolme protsenti. Sel juhul kuluks oma kahest lapsest eraldi elaval lapsevanemal igakuiselt laste elatisraha maksmiseks 800 eurot, sellal kui keskmine palk aastal 2019 on ennustatavalt umbes 1370 eurot miinus maksud ehk orienteeruvalt tuhat kätte.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev (SDE) kommenteeris, et laste elatisraha ja miinimumpalka on mõistlik käsitleda eraldi. "Tegelikult vahetut ning põhimõttelist seost elatisraha ja alampalga vahel ei eksisteeri," nentis Vassiljev.

Küsimust, kas elatisraha suurus on piisav ja kuidas peaks see muutuma, tuleks tema sõnul käsitleda eraldi, sest seda mõjutavad ka teised lapsega seotud toetused, näiteks lastetoetused, mis kasvavad järgmisel aastal ja mille edasist kasvu on SDE lubanud.

"Kui leitakse, et elatisraha määr pole piisavalt kõrge, on mõistlik seos alampalgaga säilitada ajani, mil on jõutud soovitud tasemeni ning seejärel siduda kas inflatsiooni või keskmise palgaga. Kui üldine arvamus on, et elatisraha on juba tänasel kujul piisav laste kasvatamise kuludega kõrvutatuna, võib lahtisidumine alampalgast toimuda varem," kommenteeris Vassiljev.

Kui palju siis tegelikult kulub iga kuu ühe lapse kasvatamiseks? Rahandusministeeriumi analüütik Madis Aben tsiteeris ühte Tartu Ülikooli uuringut, mis mõõdab tegelikuks selle kuluks Eestis keskmiselt 280 eurot.