Eelmisel reedel kodusadamasse Tallinnasse paaripäevasele puhkusele saabunud NATO miinitõrjegruppi kuuluva miinijahtija Sakala pealt avastasid maksu- ja tolliameti tolliosakonna uurijad ülisuure koguse maksumärkideta sigarette, lisaks kanget ja lahjat alkoholi, vahendas TV3 eile.

Riigiprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas ütles kanalile, et 11. novembril leiti Eesti mereväele kuuluvalt laevalt umbes 50 kasti sigarette ning umbes tuhat liitrit kanget ja natuke lahjat alkoholi.

Salasuitse oli 56 kasti, hetkel ei soovita sigarettide päritoluriiki avaldada.

Sellest juhtumist andis MTA-le teada mereväe juhatus ise. Mereväe laevastiku ülem Jüri Saska ütles, et praegu uuritakse, kas mereväelased on ületanud riiki toodavate tollikaupade määra.

"Tegemist on väga kahetsusväärse juhtumiga, mida kaitsevägi kindlasti ei tolereeri. Kaitsevägi on sõjaväepolitsei poolt juhtumi avastamisele järgnevalt teinud igakülgset koostööd prokuratuuri ning maksu- ja tolliametiga, aitamaks välja selgitada kõik juhtumi asjaolud," ütles mereväe teabeohvitser, reamees Karl Alfred Baumeister Delfile.

Kuna juhtumi uurimist juhib prokuratuur, ei saa merevägi Baumeisteri väitel menetluse huvidest lähtuvalt täiendavaid detaile avaldada.

"Saame öelda, et kaitseväes tehakse erinevaid pistelisi kontrolle nii väeosades kui vajadusel ka mereväe alustel, kuid kontrollidest olulisemgi on oma inimeste usaldamine, sest vaatamata antud kahetsusväärsele üksikjuhtumile teame, et kaitseväes teenivad seadusekuulekad inimesed," lisas Baumeister.

Mereväe esindaja sõnul neile teadolevalt selliseid koguseid varem kontrolli käigus avastatud ei ole. Skandaali sattunud laeva meeskond jätkab hetkel aga täiskoosseisus oma teenistusülesannetega.

EMTA: määrad on kaitseväestale samad

Maksu-ja tolliaameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul on aktsiisikaupade reeglid kõigile, sealhulgas militaarlaevadele samad. "Laeva proviant (varu - toim.) on võrdsustatud kolmanda riigi kaubaga ja seda tohib maksuvabalt tarbida üksnes rahvusvahelistes vetes. Seda kaupa maale maksuvabalt tuua ei tohi," selgitas Aasmäe.

Täpsemalt öeldes on seaduse kohaselt lubatud Euroopa Liidu välisest (ehk kolmandast) riigist Eestisse saabuval reisija maksuvabalt kaasa tuua kaupa väärtusega kuni 300 eurot, lennu- ja merereisijad kuni 430 eurot.

Sealjuures alkoholile, tubakatoodetele ja mootorikütusele on kehtestatud maksuvabad koguselised piirangud.

Alkoholi tohib kalendrikuu jooksul esmakordsel Eestisse saabumisel tuua koos temaga liikuvas pagasis alkoholi järgmistes kogustes:

- veini kuni 4 liitrit (v.a vahuveini, liköörveini),
- õlut kuni 16 liitrit, lisaks 2 liitrit alkohoolseid jooke alkoholisisaldusega kuni 22% (sh vahuveini, liköörveini)* või
- 1 liiter kanget alkohoolset jooki (alkoholisisaldusega üle 22%)*.

Tubakatooteid aga tohib kalendrikuu jooksul esmakordsel ja teistkordsel saabumisel tuua koos reisijaga liikuvas pagasis tubakatooteid järgmistes kogustes:

- 40 sigaretti* või
- 100 sigarillot* või
- 50 sigarit* või
- 50 grammi suitsetamistubakat* (sh vesipiibu tubakas)
üks pakk käitlemiseks keelatud suitsuvaba tubakatoodet tingimusel, et ühes pakis ei ole toodet rohkem kui 50 grammi

Täiesti keelatud suitsuvabad tubakatooted on närimistubakas, nuusktubakas ja suukaudseks kasutamiseks mõeldud tubakas, mille tarvitamiseks ei ole vaja põlemisprotsessi.

Tärniga (*) märgitud koguseid on lubatud ka kombineerida, arvestusega, et iga kogus on 100% ja kokku saab tuua 100%. Maksuameti kombineeritud näide: 1,5 l kuni 22%-list jooki (75% 2-liitrist) ja lisaks 0,25 l üle 22%-list jooki (25% 1-liitrist).

Reisija Eestisse saabumisel kalendrikuu jooksul kolmandal korral, v.a suitsuvaba tubakatoote puhul, võib maksu- ja tolliamet kohaldada täiendavat aktsiisivabastust juhul, kui reisija tõendab, et tubakatoodete või alkoholi toomine on juhuslikku laadi.

Vaata rohkem piirangute kohta siit.