Kauane riigikogu väliskomisjoni esimees, praegune riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et mittealalise liikme kohale pürgimine on kooskõlas sooviga tugevdada maailmas Eesti üldist kuvandit riigina, kes hoolib rahvusvahelisest õigusest ja nõuetest. Julgeoleku tagamise kõrval on aga teine keskne küsimus majanduse konkurentsivõime suurendamine, sest selleta poleks meil ressursse, vahendab Mihkelsoni sõnu tänane Eesti Päevaleht.

„Nüüd ongi tekkimas küsimus, kus välisministeerium on pandud erakordselt keerulisse olukorda ja me oleme sunnitud oma välisteenistust koomale tõmbama,” ütles Mihkelson.

„Minu jaoks on vastuvõetamatu, kui me ühest küljest paneme raha julgeolekunõukogu kandideerimisprotsessi ja teisalt pole meil vahendeid oma saatkondade üleval hoidmiseks. Kas me tegutseme välispoliitiliselt projektipõhiselt ega näe suuremat pilti?” küsis Mihkelson. Tema arvates on olukord, kus meil on diplomaate vähem kui 2003. aastal, absurdne.

Mihkelson nimetas kaitsekulutuste suurendamist ja piiri väljaehitamiseks raha eraldamist õigeks. „Aga me peame julgeoleku tagamist nägema laiemas kontekstis. See pole ainult kaitsevägi, kaitseliit ja PPA. See on ka Eesti välisteenistus ja diplomaadid. Välisministeeriumi vaeslapse ossa jätmine, ja nii juba mitmeid aastaid, on minu arvates Eestile julgeolekurisk,” nentis Mihkelson.