Riigikogu liige Marko Mihkelsoni hinnangul peaks see Venemaa naaberriike tõsiselt muretsema panema. "Kahjuks pole selles sammus aga midagi üllatavat. Juba eelmisel aastal rikkus president Medvedev sisuliselt riigi põhiseadust vägedele rünnakukäsu andmisega Lõuna-Osseetias. Seda tunnistas ta ise alles mõned päevad tagasi," kirjutab Mihkelson oma blogis.

"Vene Föderatsiooni kehtiva põhiseaduse paragrahv 102 ütleb, et välisriikides relvajõu kasutamine kuulub föderatsiooninõukogu pädevusse. Gruusia invasiooni kiitis aga parlamendi ülemkoda heaks alles pärast aktiivse lahingutegevuse lõppu, 25. augustil 2008.

Medvedevi ettepanekud tegelikult vaid kinnistavad nüüd ka seaduse tasemel seda, mida varem on välja öeldud. Kohe pärast invasiooni Gruusia vastu kuulutas Medvedev, et Venemaa ei hoia tagasi sõjalise jõu kasutamisest ükskõik kus, kui ohustatud on nende kodanike elu.

Selline ebaproprtsionaalne jõuga ähvardamine ei tohiks jääda tähelepanuta. Alles mõned päevad tagasi Vene-Gruusia sõja aastapäeval kordas Medvedev oma ähvardust sama karmil toonil. Kuidas määratletakse ohu tase ning seeläbi vajadus relvajõudude kasutamisesks, jääb tõlgendamise küsimuseks. Igatahes on selge, et usaldust selline retoorika küll eriti ei suurenda.

Nüüd siis on seaduseparandused teel riigiduumasse, kus vaevalt leiavad need vastuseisu. Mäletatavasti sai Venemaa president riigiduumalt juba 2006. aastal õiguse korraldada välisriikides erioperatsioone terroristlike või ekstremistlike jõudude hävitamiseks. Mõned kuud pärast seda mürgitati Londonis pollooniumiga Aleksandr Litvinenko. Kas see oli juhus või mitte, kuid selline "seaduslik luba" on Venemaa liidril olemas."