Kuigi tegu oli ootamatu sammuga, on praegune olukord selline, kus Reformierakond peab võimalikult kiiresti leidma Eestile uue välisministrikandidaadi.

"Reformierakonnal ei ole selles valdkonnas pink pikk ja minu arvates on see probleem. Aga nii on koalitsioonivalitsuste süsteem, kus ministrikohad on määratud koalitsioonilepingu alusel ja nii on peaministril ees väga tõsine otsustamine," sõnas Mihkelson.

Mihkelson toob välja, et välisministri positsioon on igas valitsuses äärmiselt oluline, arvestades, millises rahvusvahelises keskkonnas me täna eksisteerime. "Millised väljakutsed on hetkel nii meil kui meie liitlastel ja ka lähenev Euroopa Liidu eesistumine 2018 aastal, järgmisel aastal Euroopa Nõukogu eestistumine Eestil - väga tõsised rahvusvahelised kohustused saavad need olema. See määrab ära valiku kriteeriumid. Kindlasti peab tulevane välisminister olema esimesest päevast võimeline ka kõige keerukamates välispoliitilistes küsimustes Eestit kõige paremal moel esindama," täpsustas ta.

Mihkelsoni sõnul vajab Eesti välisministeerium täna tugevat värskendust ning tänasest aktiivsemat välispoliitikat. "Nii julgeolekualased väljakutsed kui ka rahvusvahelises konkurentsis, majanduskonkurentsis parem osalemine eeldab sellist küllalt intensiivset tööd nii olemasolevate liitlaste-partnerite suunas kui ka tegelikult uute turgude, uute maailma tõusvate regioonidega aktiivset suhtlemist," kirjeldas Mihkelson.

Peaminister Taavi Rõivas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et kavatseb uue välisministrikandidaadi teatavaks teha järgmisel reedel Reformierakonna juhatuse koosolekul.

Peaministri sõnul peab uue välisministri valiku puhul arvestama mitmeid aspekte: üks asi on valijatelt saadud mandaat; samuti on oluline, et kandidaat oleks valdkondlikult tugev ekspert. Näiteks tõi Rõivas julgeolekuolukorra, mis eeldab valdkonna tundmist ja võimekust sinna võimalikult kiiresti sisse elada.

Üleeilne ringkonnakohtu otsus tegi OÜ Autorollo tsiviilasjas vastutavaks ka välisministri Keit Pentus-Rosimannuse. Eile teatas välisminister, et esitas peaministrile lahkumisavalduse.