Tänases Õhtulehes ähvardab omaaegne tuntud diskor Heiki Soome Mihkel Rauda kohtuga, kuna tunneb end solvununa raamatus ilmunud lausest: “Genekas tegi Heikiga võimalike intiimsuhete osas asja kohe selgeks ja tõtt-öelda oli diskoril topitavaid auke nii ehk naa türaga segada.“

Soome sõnul võib Rootsis solgiloopimise eest kaela saada neli paragrahvi ning säärased raamatud korjatakse lihtsalt müügilt ära.

Kirjastaja Tiina Tammeri hääles murenoote ei kuule.

„On sõnulseletamatu, et kui inimene avaldab mälestusteraamatu, siis tema mälestused kohtusse karevatakse,“ naerab Tammer, kelle sõnul avaldatakse välismaal tihti elulugusid ka niimoodi, et portreteeritava endaga keegi ei räägigi.

Mälestusteraamat on inimese subjektiivsete mälestuste kogum, ka Jaan Kross kirjutas elavatest inimestest oma raamatus, toob Tammer võrdluse. Tema sõnul tunneb kirjastus end tugevalt ja kindlalt.

„Me ei ole eksinud ühegi reegli vastu, mälestused ongi ju mälestused,“ nendib Tammer, kinnitades, et ei autor ega ka kirjastaja ei ole kedagi tahtlikult solvata tahtnud.

„Selle me tegime kohe alguses selgeks,“ lausub Tammer. „Me oleme valmis tõestama, et pole kellelegi kurja ega liiga tahtnud teha.“

Tammeri sõnul tegeleb Soomet rohkem enda soojendamisega teiste tule paistel ja Raua raamat uut reklaami ei vaja. Nii on kauplustes otsa saamas juba raamatu neljas kordustrükk. Kokku on „Musta pori näkku“ müüdud juba 27 500 eksemplari.

Olles küll rõõmus, et Mihkel Raua raamatul nii hästi läheb, tahab Tammer siiski, et ka teistel raamatutel ühiskonnas hästi läheks. „Eestis ilmub palju häid raamatuid, tahaks, et ka neid väärtustataks.“