"Nagu omal ajal imestas Marie Antoinette, et miks rahvas nälgib leiva puudumise tõttu: kui neil ei ole leiba, söögu saiakesi (Qu’ils mangent de la brioche»)," nendib Lotman ja viitab peaminister Andrus Ansipi hiljutisele ütlusele, mis teda kui ammust ülikooli õppejõudu sügavalt riivab. Ansip ütles: "Ma arvan, et kui Eesti riigis võib noor inimene viia oma raha kõrtsi ja kasiinosse, siis ta võib selle viia ka ülikooli. Kui me seda ei võimalda, ei jää noorel inimesel üle muud kui minna sinna, kus ta saab tasuliselt õppida."

"Ma ei tea, milliseid üliõpilasi peab silmas meie peaminister, mina ei tea küll selliseid, kes kulutavad kasiinos rahasumma suurusjärgus, mille eest võiks tasuda õppemaksu. Samas tean paljusid, kes on sunnitud õppimise ajal töötama, et maksta oma õppe- ja elamiskulusid," märgib Lotman.

"Selline töötamine kahjustab kindlasti nende õppevõimekust. Pealegi tahaks juhtida peaministri tähelepanu sellisele tõsiasjale, et Eesti kasiinodesse pole sisenemine enne 21-aastaseks saamist lubatud; selleks ajaks on suurema osa üliõpilaste bakalaureuseõpingud juba lõpetatud või lõpetamisel. Arusaamatuste vältimiseks pean rõhutama, et ma ei arva, et tasuta kõrgharidus lahendaks kõik probleemid. Kuid praegune süsteem ei ole ka kindlasti jätkusuutlik ja tekitab suurt segadust."