"Nad võivad vassida nii palju kui tahavad stiilis, et tegelikult on see puhas formaalsus ja reaalselt ei toimi, kuid nende teod kõnelevad iseenda eest. Rõhutan veel kord, asi pole Savisaares. Valisime Europarlamenti pr. Yana Toomi, kes ajab seal moskvameelset ja eestivastast asja, Kesknädal ja Tallinna TV on vaid kergelt maskeeritult putinismi ruuporid jne, näiteid võiks tuua ohtrasti. Need on valusad tõed Keskerakonna kohta, ent paraku nii mõnigi praeguse valitsuse oponent pigistab nende suhtes silma kinni," kirjutab Lotman oma blogis.

Eilses artiklis esitas Reinsalu tugevaid süüdistusi ametist tagandatud Tallinna linnapea Edgar Savisaare vastu. "Kirjutis on üsna krõbe, kuid minu tagasihoidliku arvamuse järgi faktitruu. Samuti jagan selles sisalduvaid poliitilisi seisukohti," märgib Lotman.

"Mis puudutab süütuse presumptsiooni, siis siin on Keskerakonna ja EKRE toetusgrupp internetis suutnud luua suure segaduse. Nende loogikat võiks mõista, nagu ei tohiks varast nimetada vargaks enne, kui ta on kohtus süüdi mõistetud. Näiteks, kui ma näen, et mul varastatakse jalgratast, pole mul õigust karjuda: püüdke varas kinni, sest ta ei ole veel kohtus süüdi mõistetud. Peaksin ootama, kuni vastavad toimingud on lõpule viidud. Kui ma seda ei tee, olen ise süüalune, vihakõneleja. See on arusaamatus. Ma ei räägi juba sellest, et kui varast ei tohi nimetada vargaks, siis selle vildaka loogika järgi ei tohiks ju vargaks nimetajat vihakõnelejaks sildistada samuti ilma kohtuotsuseta. Mis aga toimub sellel teemal Eesti internetis, on päris naljakas või halenaljakas. Süüdistused vihakõnes käivad vastamisi: oled vihakõneleja! -- ise oled!" kirjutab professor.

Lotman märgib, et Reinsalu artikli kontekstis tuleb selgelt eristada juriidilisi ja poliitilisi hinnanguid. "Siinkohal on paslik tsiteerida Vikipeediat, mis võtab kokku põhiseaduse normi: "Süütuse presumptsioon on piiratud kriminaalmenetlusega." Reinsalu aga kirjutas Savisaarest kui poliitik poliitikust, mitte kui prokurör ega politseinik, kes viib läbi juurdlust. Sellised asjad pole mitte üksnes lubatud, vaid enesestmõistetavad. Pealegi tuleb meelde tuletada, et poliitikategelaste puhul on nii õigus privaatsusele kui süütuse presumptsioon teatud mõttes limiteeritud, nt ajakirjandusel on õigus esitada kahtlusi. Pealegi antud juhul on kahtlused vägagi põhjendatud, süüteo tunnused on osaliselt avalikustatud. Kanavaras tabati teolt, läbiotsimisel selgus, et tal on kodus kõik tumbotškad kanamune täis, mida ta olevat seaduslikult (toidu)pangast välja võtnud. Ja see on vaid väike osa nendest tegudest. "Kolmandik sulas", mis olevat ametlikult saadud Andrei Pervozvannõi fondist, ei saa olla ametlik juba sel põhjusel, et fondi ametlikus projektide nimekirjas seda pole (vrd.).

Meil on sõnavabadus ja olen seda alati kaitsnud. Mul on palju, mida ette heita EKREle, kuid mingil juhul ei soovi ma, et neil suud suletaks. See muuseas näitaks, et ratsionaalseid argumente nende vastu pole. Aga see pole tõsi."