Mida see sõna tähendab?

Venemaa asjatundja, professor David Vseviovi sõnul on tegemist ajaloos vana mõistega, millel igati positiivne tähendus. Tõlkes võiks see sõna tähendada "rahvaväge", kuigi varem on selle terminiga tähistatud ka regulaarüksusi.

"Sageli on moodustatud riigile kriitilistel ajahetkedel ja vabatahtlikkuse alusel, näiteks 1812. aastal, aga ka 1941. aastal. Vene inimeste teadvuses tegemist igati ülla, kangelasliku märgiga, mis ütleb, et rahvas ise, vabatahtlikult on asunud võitlusesse," selgitas Vseviov.

Semiootikaprofessor Mihhail Lotman selgitas veel, et "opoltšenie" tähendab paramilitaarset ühendust, nagu näiteks Kaitseliit. Ida-Ukraina kontekstis peaks see tähendama, et tegu pole sõjaväega, vaid relvastatud tsivilistitega.

"Seda väljendit tõepoolest kasutati ka Moskva kaitsel 1941. aaastal, kuid selle roll oli pigem sümboolne. Nn tugev kangelaslik seos on hoopis 1611-1612 aasta sündmuste kontekstis - Minini ja Požarski "rahva opoltšenie" võitis poolakaid, tulemuseks Romanovite dünastia rajamine. Nende konnotatsioonidele mängitaksegi praegu," selgitas Lotman.

Kangelaslik assotsiatsioon
Lisaks ütles Delfile anonüümselt üks vene keele ja ajaloo spetsialist, et venelaste teadvuses seondub see Moskva kaitsjatega Teises maailmasõjas. "Nimelt, kui sakslased olid Moskva eeslinnadeni jõudnud, läksid rindele ka kõik tsiviilisikutest moskvalased, kes vähegi relva kanda jaksasid - professorid, õpetajad jne. Sellel sõnal on selge kangelaslik assotsiatsioon," rääkis ta.