"Oleme jätkuvalt vastu valitsuse plaanile tõsta uuest aastast tööjõumakse, gaasiaktsiisi ja kehtestada astmeline tulumaks," teatas Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal.

Michal rõhutas, et erakond toetab tulumaksuvaba miinimumi tõusu, kuid ühisdeklaratsioonide keelustamine ei ole vastuvõetav, sest sellega kaotavad pered raha. "Andsime peaminister Jüri Ratasele veel terve öö aega nimetatud muudatused tagasi võtta. Täna hommikuks seda tehtud pole ning järgmise sammuna pöördume me vabariigi presidendi poole, et vastav seadus jääks välja kuulutamata. Ootame presidendilt hinnangut eelnõu menetlemisele riigikogus ning selle vastavust seadustele. Meie hinnangul ei tohiks seadust välja kuulutada," oli Michali seisukoht.

Maksumuudatuste vastu võtmise ja kehtima hakkamise vahele peab jääma kuus kuud. Sotsiaalmaksu tõstmisega juba 1. jaanuarist seda reeglit rikutakse. Seaduse vastu võtmisel rikutakse põhiseaduses sätestatud õigustatud ootuse printsiipi ning maksukorralduse seaduses olevat kuue kuu reeglit, selgitas Michal.

Michal tõi välja, et ka õiguskantsler Ülle Madise on maksumuudatuste eelnõu menetlemise vormi kohta riigikogus olnud kriitiline.

Madise sõnul on lugemiste vahel eelnõule lisatud mahukad ja erinevaid seadusi hõlmavad muudatusettepanekud ning nende sisuliseks menetlemiseks jäetud äärmiselt piiratud ajavahemik, mis raskendavad demokraatliku riigi toimimise eelduseks olevat parlamendisisest debatti ega võimalda tõenäoliselt vajalikul määral arvestada huvigruppide arvamustega ega ka teha kvaliteetset mõjuanalüüsi.

"Seesugust õigusloomet on tauninud ja nn kobarseaduste negatiivset mõju põhiseaduslikele väärtustele ja poliitilisele kultuurile kritiseerinud erinevad õiguskantslerid, nende hulgas ka mina 2015. aasta septembris oma aastaülevaatekõnes mullukevadise maksupaketi saamislugu kommenteerides. Mistõttu kordan siinkohal oma põhimõttelist seisukohta: kirjeldatud praktika on tavaolukorras lubamatu, eriolukordi tuleb aga käsitleda eraldi," kirjutas Madise eelmisel nädalal riigikogu rahanduskomisjonile saadetud kirjas.