„Kui astuks tagasi mina ja Kalev Lillo, siis oleks Meikar riigikogu liige,“ lausus Michal ülekuulamisel, on kirjas kriminaalasja lõpetamise määruses.

Meikar avaldas oma ülestunnistuse 22. mail. Tollases olukorras oli Meikaril päris mitu teoreetilist võimalust saada riigikogu liikmeks ning Michali ja teise skandaali osalise, Kalev Lillo tagasiastumine oleks teinud Meikari saamist riigikogu liikmeks tõenäolisemaks, aga poleks teda tollase seisuga veel täiesti kindlalt riigikogusse viinud. Meikari riigikogusse saamise tõenäosust saab omakorda mõjutada Reformierakond oma teatud valikutega.

Pealtnäha ei tundu Michali seisukoht kuigi loogiline, sest tema asendusliikmeks riigikogus on Terje Trei ja Lillo asendusliikmeks on Kalev Kallemets. Kui Michal lahkuks ministriametist ja ei läheks ka riigikogusse, jääks Trei oma kohale edasi. Kallemets omakorda on öelnud, et tema läheb riigikogusse tööle, kui riigikogu liikme aeg on piisavalt pikk, et ta jõuaks oma valijate jaoks selle jooksul midagi ära teha. Meikar jääks sel juhul ikka ripakile.

Michal jääb aga oma sõnade juurde. "Minult küsiti, et kas oskan oletada, mis võib olla Silver Meikari motiiv nii käituda. Vastasin mälu järgi, et seda on saan vaid oletada, kuna tõsikindlat teadmist mul selle osas ei ole. Küll oletasin isikliku kibestumuse kõrval ühte võimalikku motiivi pääseda samamoodi riigikogu liikmeks," selgitas Michal oma ütlust.

Üleriigilise nimekirja järgi oli enne Meikarit küll Lääne maavanem Innar Mäesalu, aga Michal oletas ülekuulamisel, et Mäesalu sooviks pigem jätkata uuel töökohal.

Kui Mäesalu loobuks riigikogu liikme kohast, siis oleks üleriigilises nimekirjas järgmine Kallemets, kes tahab kohta, ja seejärel Meikar. Riigikogu praegusest koosseisust lahkuks küll vaid Lillo, aga Michal juhtis tähelepanu Reformierakonna tavale võtta ministrid riigikogu liikmete seast. Seega lahkuks riigikogust üks liige ministrikohale ja Meikaril oleks uuesti lootust saada riigikogu palga peale.

"Need eeldused on küllap mulle kui poliitikas osalejale aimatavad - väljastpoolt ja eriteadmisteta inimesel ei pruugi see tõesti teada olla," selgitas Michal.

Kui kriminaalasja lõpetamise määruses oli Michali lause välja toodud tema tsitaadina, siis Michal kinnitas, et tegemist polnud kindlasti mitte tema kindla teadmisega. "Pidasin seda üheks võimaluseks, ei enamaks, ka uurijatele ütlesin, et tegu on ju oletusega, mitte kindla väitega. See oli ka kõigile asjaosalistele loodetavasti selge. Kindlasti pole ma esitanud kindlat väidet, et tean täpselt, mis on Meikari motiivid ja suudan seda mustvalgel tõestada," lisas Michal.

Kuidas võiks Meikar saada riigikogu liikeks

Silver Meikar jäi 2011. aasta märtsis valimistel riigikogu liikme joone taha, aga mitte kuigi kaugele. Seega on talle tõesti avatud mõned viisid saada riigikogu liikmeks. Mõned võimalused on pelgalt teoreetilised ja teiste puhul saaks Reformierakond seda tahtmise korral takistada. Alljärgnevalt lühike ülevaade.

1. Kaja Kallase emapuhkuse asendajaks. 22. mai seisuga oli üleriigilises Reformierakonna asendusliikmete nimekirjas enne Meikarit Innar Mäesalu ja Kalev Kallemets, sest enne neid nimekirjas olev Terje Trei asendas emapuhkusel olevat Kaja Kallast. Mäesalu riigikogusse ei taha, järelikult oli enne Meikarit vaid Kallemets. Kui Michali ja Lillo tagasiastumiste tõttu oleks tekkinud kaks vaba kohta, oleks Meikar saanud riigikogusse, aga vaid Kaja Kallase emapuhkuse lõpuni, sest Kallase naasmine oleks lükanud Meikari kui kõige viimase tulija riigikogust välja. Teoreetiliselt oleks Kallas võinud olla emapuhkusel mai seisuga veel aastakese, reaalselt tuli ta tagasi juba 2. juulil.

2. Raivo Järvi peatse surma aimamine. Raivo Järvi surm võimaldas Terje Treil jätkata riigikogu liikme kohal, mistõttu enne Meikarit oli vaid Kallemets. Kui kaoksid veel kaks riigikogu liiget, oleks Meikaril jälle lootust saada riigikogusse.

3. Rait Maruste asemele. Maruste sai märtsis insuldi, lisaks on tema nime mainitud võimaliku justiitsministrina Michali asemele. Ükskõik, mis põhjusel Maruste ka ei lahkuks, tema asendusliikmeks oleks kohe Meikar. Nimelt käib riigikogu liikmete asendamine kõigepealt samast ringkonnast määratud asendusliikmetega ja kui nemad on otsa lõppenud, võetakse esimene väljajäänu üleriigilisest nimekirjast. Maruste kandideeris Tartu linnas, nagu ka Meikar ning Tartust valitud riigikogu liikmete esimeseks asendajaks ongi Meikar.

4. Laine Randjärve asemele. Ka Randjärv on valitud Tartu linna valimisringkonnast ja tema lahkumise korral oleks Meikar tema asendaja, nagu Marustelgi. Ka Randjärv sattus Reformierakonna rahastamise skandaali, kui Kristjan Karis, Meikari tuttav Tartust, süüdistas teda Reformierakonna musta rahastamise korraldamises. Karis võttis hiljem oma sõnad tagasi ja Randjärv on jäänud Reformierakonna rahastamise skandaalist suhteliselt puutumatuks.

Reformierakond saab Meikarit takistada

Päris mitu Meikari riigikogusse saamise stsenaariumit eeldavad, et Reformierakond toetaks seda või ei võtaks vähemalt ühtegi takistavat sammu. 3. Stsenaariumi juures on Reformierakonna otsustada, kas nimetada Maruste justiitsministriks, kui Michal astuks tagasi. Maruste asemel kellegi teise nimetamine jätaks Meikari pingile ootama.

1. ja 2. stsenaariumi juures saab Meikar riigikogu liikmeks, kui justiitsministriks nimetatakse Maruste või teise variandina õiguskomisjoni liige Valdo Randpere või keegi kolmas. Aga Reformierakond saab jätta Meikari riigikogust välja, nimetades justiitsministriks näiteks Väino Linde. Linde on valitud Pärnumaalt ja tema ringkonnas on mitu asendusliiget ootamas, mistõttu Meikar jääks ukse taha.

Kindlalt saab Meikar riigikogusse vaid siis, kui riigikogust lahkuks üks kolmest Tartust valitud Reformierakondlastest - Rait Maruste, Laine Randjärv ja Margus Hanson. Ülejäänud juhtudel on Reformierakonnal võimalik Meikari riigikogu liikmeks saamist takistada.