Metropoliit Kornelius meenutab esmalt, et kirik on ehitatud juba 1721. aastal ning tegemist on Tallinna vanima puidust sakraalhoonega. "Palun teid 2015.-2016. aastate eelarvete koostamisel arvestada võimalusel ka vahendite eraldamiseks Kaasani kiriku restaureerimistöödeks," kirjutab Kornelius, lisades, et kiriku taastamise küsimus kerkis üles ka Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Kirilluse Eesti visiidi käigus mullu juunis, kirjutab BNS.

"Loodan, et te aitate säilitada puitarhitektuuri mälestusmärki, millel on suur tähendus mitte üksnes Eestimaa õigeusklikele, vaid kogu Euroopa kultuuripärandile," lisas Kornelius.

Mõned aastad tagasi tõusis Kaasani kirik avalikkuse huviorbiiti seoses tulekahjuga. Liivalaia ja Lauteri tänava nurgal asuva kiriku sein võttis tuld 2009. aasta 16. juuli öösel. Põlengus sai kannatada kiriku välissein, pööning ja katus, inimesed vigastada ei saanud.

Põlengukahjude likvideerimiseks eraldas Tallinna linnavõim ja Eesti Kirikute Nõukogu kokku 230 000 krooni, millele kogudus suutis lisada omavahendeid 170 000 krooni ulatuses. Taastamistööde käigus selgus, et kirik on avariilises seisundis ja seda mitte niivõrd tulekahju, vaid sarikate, talade ja roovituse vananemise tõttu.

"Käesoleval hetkel oleks kiiresti vaja vahendeid ekspertiisi ja kapitaalremondi projekti koostamiseks," lisas Kornelius.