Prokurör tõi välja asjaolu, et Kiivitile hakati korterit otsima juba 2004. aastal, kui siis Rahvaliidu peasekretäriks saanud Kiivit Tallinna kolis ja korterit vajas. Süüdistuse järgi käis eelnevalt tihe suhtlemine Kiiviti ja Reiljani vahel, kes omakorda suhtles Annusega õige korteri leidmiseks. Lõpuks jäi silma korter aadressil Pärnu maantee 131b.

„Sellel Pärnu mnt 131b, et seal on selline kõlbulik asi olemas,“ ütleb Villu Reiljan oma telefonikõnes Annusele. „No aga ütle siis üks number,“ vastab Annus. „No 63 näiteks,“ ütles Reiljan Annusele, viidates selles majas asuvale kolmetoalisele korterile number 63 ning käskides kõne lõpetuseks Annusel sellele „ristike ümber teha“.

Kõne all olnud Pärnu maantee korterile soovis aga Kiivit saada juurde sauna ning kaminat. Kohtu stenogrammist lähtub järgmine kõne: Villu Reiljan: „Kle ma küsin su käest seda, et me vaatame neid asju siin...“ Annus: „No mis sa tahad, sa ütle oma soovid ja me uurime, mida võimalik teha on.“ Edasi jätkub arutelu selle üle, kas on võimalik korterisse sauna ja kaminat teha, kusjuures Annus lubab maja haldajana korduvalt kõik korda ajada.

Oli see sauna ja kamina puudumine või midagi muud, ent lõpuks otsutab Kiivit siiski hoopis Rävala puiestee 19 korter 33 kasuks. Kusjuures sama maja korteri number 61 kasutamise eest on kohtu all ka endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Ajavahemikul, mil Kiivit saadud korteris elas, maksis süüdistuse järgi Rahvaliidu toonane peasekretär vaid kommunaalkulude eest. Samuti ajas kõik tehingud tema eest korda Toomas Annus.

Seega süüdistab prokurör Villu Reiljani altkäemaksu võtmises selle näol, et temale lähedal olevale isikule anti tasuta kasutamiseks korter vastutasuks Annuse firmale oluliste soodustuste tegemise eest. Sellega sai Reiljan sisuliselt ca 180 000 krooni eest hüvesid.

Maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja rahvaliitlaste eksjuht Villu Reiljan (57), keskerakondlasest parlamendisaadik ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo (44), firma TSM juht Einar Vettus (45), Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus (48), maa-ameti eksjuht Kalev Kangur (40), Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik (44) ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar (40) ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.