Täna hommikul käis kotkaema taas kotkapoegi, kala noka vahel, pesast välja meelitamas. Ta näitas ette, kuidas tuleb oksalt viskuda, et tuul tiibu kannaks, kuid lahkus ise koos kalaga. Mõni minut veel julgust kogunud, tõusis keskmine kotkapoegadest lendu. "Tuleb lendamine välja küll, kui "tahta" või kui "nälg näpistab"," kommenteeris Looduskalendri autor.

Möödunud nädala keskel kukkus keskmine kotkapoeg Rahu puult alla, kuid vanemad hoolitsesid tema eest ja eile lendas lind pesapuule tagasi, tõestades, et temal on nüüd lendamine üsna selge. Vanim kotkapoeg, Nord, tegi oma esimese lennu täna hommikul.

Kõige nooremat kotkapoega (tegelikult küll tütart) Taibut, tuleb veel veidi meelitada. Kotkaema tõi Taibule täna veel ka kala, kuid kuna pesa enam pole, siis pole toidule eriti tugipinda ja mitu kala kukkus puult pärast esimest suutäit maha. Ilmselt on Taibu see, keda veidi kaadri vasakus servas näha on. Kaamera jälgijad nimetavad toda oksa, kuhu Taibu vast lenneldes hüpanud on, hellitlevalt keldriks.

Kotkapojad koorusid 13., 16. ja 19. aprillil, nii et ka kõige noorem kolmest on nüüd kümnenädalane. Ses vanuses peaksidki kotkapojad lendama hakkama. Kui nad seda ise ei tee, siis püüavad vanemad neid lendama saada poegi veidi näljutades. "Vanalinnud hoiavad kõrvaloleval puul kala küüniste vahel, et poegi enda juurde meelitada," kirjeldati pühapäeval.

Nädalataguse tormi ajal lagunes merikotkaste pesa. Õnneks olid noorlinnud selleks ajaks juba suured ja pidid niikuinii lendama hakkamiseks ettevalmistusi tegema. Enamasti on vanalindudel ka terve pesa korral vaja poegi pesast välja lendama meelitada, võib-olla isegi rohkem. Igaljuhul on see töö nüüdseks juba kahe kotkapoja puhul vilja kandnud ja peagi lendab usutavasti ka kõige noorem lind "pesast" välja.

Pärast lendama õppimist pole kotkastel otseselt põhjust enam pesapuule naasta, seda enam, et pesa seal enam pole. Praegu on seal aga veidi veel noorimat lindu ja aeg-ajalt ka tema lennuharjutusi näha.

Pesapuult pole veel lahkunud vaid Taibu

Noorte merikotkaste elust on kokku pandud ka videoklipp, kus on nende elu vast olulisemad hetked. Videos on näha, kuidas vanalinnud pesa ehitavad, mune hauvad, pojad kooruvad ja vanemad neid toidavad. 30 klipist koosnev video lõpeb kotkapoegade rõngastamisega.